Comparison of the density spectral analyses of electroencephalography and intraoperative electroencephalography for monitoring of the discontinuation of the anesthetic effect of propofol in brain during epilepsy surgery
Epilepsi cerrahisi sırasında propofolün beyinde etkisinin sonlanmasının belirlenmesinde elentroensefalografinin spektral analizi ile intraoperatif elektroensefalografinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 846414
  2. Yazar: HATİCE TÜRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN AYKUT BİNGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi cerrahisi, İntra operatif elektroensefalografi, EEG dansitesi spectral analizi, Propofol, Epilepsy surgery, Intraoperative electroencephalography, EEG Density Spectral Analysis, Propofol
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İntraoperatif elektroensefalografi (EEG), epileptojenik alanın yerini ve sınırlarını belirlemek, rezeksiyonun kapsamını yönlendirmek ve tamlığını değerlendirmek için tıbbi olarak dirençli parsiyel epilepsilerin cerrahi tedavisinde geleneksel olarak kullanılmıştır. Epilepsi cerrahisi sırasında tüm anestezik ajanlar EEG'yi etkiler. Propofol, kraniyal ameliyatlarda başlıca hipnotik ajandır ve infüzyon olarak kullanılır ve belirgin beta aktivitesi EEG'yi gizleyebilir ve kayıttan önce durdurulmalıdır. Geniş aralıktaki kullanımlara rağmen, propofolün EEG kaydından ne kadar süre önce kesilmesi gerektiğine dair yeterli kanıt yoktur. Ayrıca, bu amaç için standartlaştırılmış bir izleme yoktur. Elektroensefalografinin yoğunluk spektral analizi (DSA); iki taraflı (sol ve sağ) ön ve ön ön) transkütan elektrotlardan kaydedilen gerçek zamanlı bir EEG spektrogramını görüntüler. Bu, anestezi derinliğini gösteren bir monitördür. Her anestezik ajana özel bir DSA görüntüsü vardır ve propofolün kendine özgü DSA görüntüsü vardır. Epilepsi cerrahisi sırasında DSA monitörü ile sürekli izleme, EEG'nin doğru kaydedilmesi için propofol infüzyonunun kesilmesinden sonra propofolün beyindeki etkisinin kesildiği konusunda fikir verebilir. Bu etkinlik, epilepsi cerrahisi sırasında intraoperatif EEG kaydı ile de karşılaştırılabilir. Bu çalışmada epilepsi cerrahisi sırasında propofolün beyinde etkisinin sonlanmasının belirlenmesinde Elektroensefalografinin Spektral Analizi ile intraoperatif 'elektroensefalografinin karşılaştırılması amaçlandı. Epilepsi cerrahisi nedeniyle kraniyotomi uygulanan 76 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalarda standardize anestezi protokolü uygulandı. Propofol ve remifentanil infüzyonu ile anestezi sağlandı. DSA aktivitesini sürekli olarak izlemek için uygulandı ve tüm prosedür boyunca görüntülendi. Kemik flep çıkarıldıktan sonra propofol infüzyonu kesildi. Propofole özgü DSA kaybolunca hasta EEG'ye hazır kabul edilerek EEG kaydı yapıldı. Tüm EEG kayıtları toplandı ve Nörolog, EEG kalitesi olarak 0 (kötü) ile 4 (çok iyi) arasında puanlandı. Tüm hastalarda EEG skoru 3-4 (iyi-çok iyi) idi. Tüm hastalarda S ile EEG arasında pozitif korelasyon vardı. Bulgularımız, intraoperatif EEG kaydı için gerekli rezidüel propofol etkisinden arındırılmış beynin tespiti ve en uygun EEG kayıt süresinin belirlenmesi için DSA monitörünün kullanımını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Intraoperative electroencephalography (EEG) is conventionally employed in surgical procedures to altogether remove the epileptogenic region in cases of drug-resistant partial epilepsies. It does this by pinpointing the exact location and boundaries of the specific area. However, the EEG reading can be influenced by any anaesthetic drugs used during the epilepsy surgery. Propofol, typically administered intravenously during cranial operations, can cause marked beta activity that may interfere with the EEG, thus necessitating a pause in its administration before recording begins. Despite its widespread use, there is no precise guideline on when Propofol should be discontinued before starting an EEG recording and no standardised protocol to adhere to. The density spectral analyses (DSA) of EEG provide a real-time EEG spectrogram recording from both frontal and pre-frontal transcutaneous electrodes (left and right), indicating the level of anaesthesia throughout the surgical process. Each anaesthetic drug generates a unique DSA image; for instance, Propofol has its distinct image. During epilepsy surgery, continuous monitoring with DSA can offer insights into Propofol's effects on the brain once its administration has ceased, similar to the information that intraoperative EEG may provide. This study compares DSA and intraoperative EEG monitoring in assessing the impact of propofol on the brain during epilepsy surgery after its administration has been halted. The research incorporated seventy-six patients who underwent epilepsy surgery via craniotomy, with all cases adhering to our standard anaesthesia protocol. Intraoperative anaesthesia was sustained through the intravenous administration of propofol and remifentanil. The DSA monitor was kept operational throughout the entire procedure for recording purposes. Following the removal of the bone flap, the infusion of propofol was discontinued. EEG recording commenced once the Propofol-specific image was no longer evident. All EEG recordings were gathered, and a neurologist rated the quality of the EEG on a scale from 0 (poor) to 4 (very good). In all our patients, the recorded EEG scores ranged from 3-4 (good to excellent). A positive correlation between EEG and DSA was also discovered. Our research validates DSA as an effective technique for determining the absence of Propofol's effect on the brain, which is the optimal condition for the most accurate EEG recording time.