Yerel televizyon sorunlarının çalışanların gözüyle incelenmesi: Konya örneği
Examination of local television problems through the eyes of employees: The case of Konya
- Tez No: 846489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÇAĞLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Görsel-işitsel Medya, Yerel Medya, Türk Medyası, Anadolu Basını, Yerel Basın, Konya Yerel Televizyonları, Visual-Auditory Media, Local Media, Turkish Media, Anatolia Press, Local Press, Konya Local Televisions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma; iletişimin tarihsel süreç içerisinde gelişimi, kitle iletişimin ortaya çıkışı ve günümüz toplumsal hayatına etkilerinden hareket edilerek hazırlanmıştır. Yerel televizyonların toplumsal etkisi bağlamında Konya'da bulunan yerel televizyonların; ekonomik, siyasi, toplumsal ve kültürel alanlar başta olmak üzere yerel yönetimlerin takibi ile ilgili bir denetim mekanizması olması bakımından önemi üzerinde durulmuştur. Geleneksel medyanın önemli bir iletişim aracı olan televizyon yayıncılığı özelinde Konya'da yayın yapmakta olan yerel televizyonlar sorunlarının, çalışanların gözüyle belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak; yerel televizyon çalışanlarının mesleki algısı, çalışma ortamı, yerel televizyon yayıncılığının geleceğine dair duygu, düşünce ve görüşleri üzerinden nitel bir çalışma yapılmıştır. Araştırmaya göre; yerel televizyonların mali ve teknik açıdan yetersizliği, çalışma ortamından kaynaklı sorunlar, kurumsallaşamama, basın hak ve özgürlüklerinden yararlanamama ve yöneticilerden kaynaklı problemlerin çalışanların en önemli sorunları olduğu görülmüştür. Çalışmada Konya'da yayın yapmakta olan yerel televizyon çalışanlarının sorunlarının giderilmesine yönelik uygulanabilirliği mümkün olan öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This work; It was prepared based on the development of communication in the historical process, the emergence of mass communication and its effects on today's social life. In the context of the social impact of local televisions, local televisions in Konya; The importance of it as a control mechanism for the monitoring of local governments, especially in economic, political, social and cultural areas, was emphasized. It is aimed to determine the problems of local televisions broadeasting in Konya, especially in television broadcasting, which is an important communication tool of traditional media, from the employees' perspective. In this context, by using face-to-face interview technique; A qualitative study was conducted on the professional perception of local television employees, their working environment, and their feelings, thoughts and opinions about the future of local television broadcasting. According to the research; It has been observed that the financial and technical inadequacy of local television channels, problems arising from the working environment, lack of institutionalization, inability to benefit from press rights and freedoms, and problems arising from managers are the most important problems of the employees. In the study, feasible suggestions are presented to solve the problems of local television employees broadcasting in Konya.