Türkiye'de dış göç olgusunun Emirdağlı gurbetçiler örneğinde incelenmesi
Examining the case of migration abroad in Turkey in the example of expatriates from Emirdağ
- Tez No: 846540
- Danışmanlar: PROF. DR. ETHEM KADRİ PEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye'de dış göç, Emirdağlı gurbetçiler, Migration, migration abroad in Turkey, expatriates from Emirdağ
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Göç ekonomik, kültürel, eğitim ve sağlık, sebebi her ne olursa olsun insanların yaşamı için yeni yerler tercih etmesi ve bulunduğu yeri terk etmesi kısaca yer değiştirme hareketidir. İnsan ülke sınırları içinde veyahut ülke sınırları dışına göç edebilir, bu göç belirli bir süreliğine olabileceği gibi süresiz olarak gerçekleşmiş olabilir. Bütün bunlar göçün çeşitlerini oluşturur. Ülke içindeki yer değişikliğine iç göç, dışarıya gidilmesi dış göç, belirli bir süre gidilmesi geçici göç ve süresiz kalmak için gidilmesi ise kalıcı göçtür. Göç olgusu üzerine çeşitli kuramlar ve kurallar ortaya konulmuştur. Ravenstein'in göç kanunları, neo klasik kuram, merkez çevre kuramı, göç sistemleri kuramı ve ilişkiler ağı kuramı bunlardan birkaçıdır. Türkiye de diğer ülkeler gibi tarihi boyunca her zaman göç almış ve göç vermiştir ve aynı şekilde işleyen bir sürece tabidir. Göçü tetikleyen her sebep Türkiye içinde geçerli olup ekonomik, siyasi, sosyal, sağlık ve eğitim gibi birçok konudan dolayı ülke göç alıp vermeye devam etmektedir. Emirdağ'da yaşanan dışgöç süreci uzun yıllar boyunca devam etmiş ve halen devam etmektedir. İlçeden Avrupa'ya yoğun göçün ekonomik sebeple başladığı bilinmekte ve göçün; göç edenler, geride kalanlar ve hatta ilçenin ekonomik gelişimi açısından faydalı olduğu görülmektedir. Fakat göç kapsamında üçüncü, dördüncü kuşak denilen yeni nesil açısından kültürel yozlaşma ve yabancılaşma gibi bazı olumsuz sonuçlarla karşılaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration, whatever the economic, cultural, educational or health reasons, is the displacement of human beings, preferring new places for their life and leaving the place they are in, in short, a movement of displacement. The phenomenon, which has existed since humanity existed, will continue to exist as long as humanity exists. People can migrate within or outside the borders of the country, this migration may be for a certain period of time or it may have taken place indefinitely. All this diversifies migration and each is defined differently. A change of place within the country is internal migration, going abroad is external migration, going for a certain period of time is temporary, going for an indefinite stay is permanent migration. In this and many other ways, the concept of migration can be diversified. Various theories, theories and rules have been put forward on the phenomenon of migration. Ravenstein's laws of migration, neo-classical theory, central periphery theory, migration systems theory, and network theory are a few of them. Turkey, like other countries, has always received and given immigration throughout its history and is subject to a process that works in the same way. Every reason that triggers migration is valid in Turkey, and the country continues to give and receive migration due to many issues such as economic, political, social, health and education. It is seen that this emigration process in Emirdağ has continued for many years and still continues. It is known that the intensive migration from the district to Europe started with economic reasons and it is seen that it is beneficial for those who migrate, those who are left behind, and even the economic development of the district. However, in migration, bad aspects such as cultural corruption and alienation are also encountered for the new generation, called the third and fourth generation.
Benzer Tezler
- El kapılarında yeşilçam: 1970-1990 arası Türkiye'de dış göç-sinema ilişkisi
The relationship in Turkey between cinema and migration from 1970 to 1990
AYŞE TOY PAR
Doktora
Türkçe
2009
Sahne ve Görüntü SanatlarıMarmara Üniversitesiİletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ESRA BİRYILDIZ
- Ulusötesi ağlar: Göçün tarihsel değişiminin Türk sinemasına yansıması
Transnational networks: The reflection of the historical change of migration on Turkish cinema
SELENAY KIVANÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
SosyolojiMuğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ ÇAĞLAYAN
- Yüksek tahsilli geri göçmenlerin iş tatmini açısından Türk iş hayatına olan entegrasyonu
Başlık çevirisi yok
MEHMET Z. TOKER
- Suriye'den Türkiye'ye gerçekleşen dış göç hareketlerinin mekânsal dağılımı ve ekonomik etkileri üzerine bir uygulama
An application on the spatial distribution and economic effects of external migration movements from Syria to Turkey
ENBİYA MERAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
EkonomiSüleyman Demirel Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYKUT SEZGİN
- Türkiye'de göç sorunu ve yönetimi: Van ili örneği
Migration problem and management in Turkey: Van province example'
BUSE MELİS TÜRKÖZÜ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Kamu YönetimiVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ TEKİN AVANER