Meme cerrahisi hastalarında ameliyat öncesi uygulanan nonfarmokolojik yöntemlerin ameliyat öncesi anksiyete üzerine etkisi
The effect of pre-operative nonpharmacological methods on pre-operative anxiety in breast surgery patients
- Tez No: 846550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL TAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Meme Cerrahisi, Nonfarmokolojik, Anksiyete, Cancer, Breast Surgery, Nonpharmacologic, Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, nonfarmakolojik yöntemlerin meme cerrahisi hastalarının ameliyat öncesi anksiyetelerine etkisini araştıran çalışmaların sistematik derleme ve meta analiz yöntemi ile incelenmesi amaçlandı. Ekim 2023 tarihine kadar yayınlanan çalışmaları belirlemek için sekiz elektronik veri tabanı (OpenAIRE, MEDLINE, CINAHL Complete, Complementary Index, Academic Search Ultimate, Pub med, Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index) tarandı. Tarama sonucunda altı randomize kontrollü araştırma analize dahil edildi. Dahil edilen makaleler, iki bağımsız değerlendirici tarafından incelenmiş olup, çalışmaların metodolojik kalitesi Cochrane yanlılık riski aracı (RoB 2) ile çalışmaların metodolojik yanlılık riskini değerlendirdi ve sonra yazarlar arasında fikir birliği sağlandı. Cochrane Handbook of Systematic Reviews of Interventions tavsiyesinde girişim ve kontrol grubu ağrı ölçüm ortalamaları, standart sapma değerleri ve örneklem sayıları etki büyüklüğünü tablolamak ve hesaplamak için Comprehensive Meta-Analysis (CMA) software version 3 programına girildi. Daha sonra, birleştirilebilir istatistiksel sürekli verilerle ortak etkileri tahmin eden çalışmalar ile meta-analizler yapıldı. Dahil edilen çalışmalar arasındaki heterojenliği değerlendirmek için Ki-kare istatistiği ve I2 istatistiği kullanıldı. Bu meta-analizden elde edilen sonuçlar, meme cerrahisi öncesi anksiyete yönetiminde nonfarmakolojik yöntemlerin orta düzeyde, aroma terapinin ise düşük düzeyde etkili olduğunu gösterdi. Nonfarmakolojik yöntemler, ameliyat öncesi kaygıyı azaltmada etkili bir tamamlayıcı tedavi olabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of nonpharmacologic methods on preoperative anxiety of breast surgery patients by systematic review and meta-analysis method. Nine electronic databases (OpenAIRE, MEDLINE, CINAHL Complete) were used to identify studies published until October 2023, Complementary Index, Academic Search Ultimate, Pub med, Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index) were searched. As a result of the search, six randomized controlled trials were included in the analysis. The included articles included two reviewed by an independent reviewer, and the methodological quality assessed the risk of methodological bias of the studies with the Cochrane risk of bias tool (RoB 2) and then consensus was reached between the authors. Cochrane Handbook of Intervention and control group pain in the Systematic Reviews of Interventions measurement means, standard deviation values and sample numbers impact Comprehensive Meta-Analysis (CMA) software version 3 to tabulate and calculate the magnitude. Meta-analyses were then performed with studies estimating common effects with combinable statistical continuous data. To assess heterogeneity between included studies, Chi-square statistics and I2 statistic was used. The results of this meta-analysis showed that nonpharmacologic methods were moderately effective and aromatherapy was low effective in the management of anxiety before breast surgery. Nonpharmacologic methods were more effective can be an effective complementary treatment to reduce anxiety.