Yeşil pazarlama yöntemi kullanımının tüketicilerin yeşil ürünleri satın alımı üzerine etkisi: Üsküdar'da bir çalışma
The effect of the use of green marketing methods on consumers' purchase of green products: A study in Üsküdar
  1. Tez No: 846557
  2. Yazar: ERSİN AHMET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER ŞAFAK EYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Satın Alma, Yeşil Pazarlama, Yeşil Ürün, Green Purchasing, Green Marketing, Green Product
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yeşil pazarlama, çevresel sorumlulukları vurgulayan, sürdürülebilirlik ilke ve değerlerine odaklanan pazarlama stratejilerini içerir. Tüketicilerin tercihleri ve satın alma davranışları, yeşil pazarlama çabalarının önemli bir etkileyeni olmaktadır. Yeşil pazarlama stratejilerinin yeşil tüketicilere etkisinin incelenmesi, şirketin çevresel sorumluluklarını vurgulayan bir marka imajı oluşturmasına katkıda bulunabilir. Bu, tüketicilerin markaya daha olumlu bir bakış açısına sahip olmalarını sağlar. Bu çalışmada yeşil pazarlama yöntemi kullanımının, tüketicilerin yeşil ürünleri satın alma davranışı üzerindeki etkisinin ve Üsküdar İlçesinde ikamet etmekte olan tüketicilerin yeşil ürün kullanma eğilimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma kendi içerisinde iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde teorik olarak pazarlama, yeşil pazarlama ve tüketici davranışlarının teorik olarak açıklanması sağlanmıştır. İkinci bölümde ise nicel araştırma yöntemiyle saha araştırması yapılmıştır. Saha araştırması sonucunda elde edilen veriler istatistik analizleri ile yorumlanarak açıklanmıştır. Bu çalışma ile birlikte ülkemizde güncel olarak yeşil ürünlerin tercih edilme düzeyleri ile tercihlerin demografik değişkenlerle olan ilişkisinin incelenmesi sağlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre yaş değişkeni yeşil ürün satın alma davranışı üzerinde anlamlı bir farklılığa neden olurken, diğer demografik değişkenlerin anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar ışığında da Üsküdar'da ikamet etmekte olan katılımcıların yeşil ürün satın alma davranışı ve tüketici tercihi düzeylerinin yüksek olduğu ve bu bağlamda yeşil pazarlama faaliyetlerinin başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Green marketing includes marketing strategies that emphasize environmental responsibilities and focus on sustainability principles and values. Consumers' preferences and purchasing behaviors are an important influencer of green marketing efforts. Examining the impact of green marketing strategies on green consumers can contribute to the company's creation of a brand image that emphasizes its environmental responsibilities. This allows consumers to have a more positive view of the brand. In this study, it was aimed to determine the effect of the use of green marketing methods on consumers' green product purchasing behavior and the green product usage tendencies of consumers residing in Üsküdar District. For this purpose, the study is divided into two parts. In the first part, a theoretical explanation of marketing, green marketing and consumer behavior is provided. In the second part, field research was conducted using the quantitative research method. The data obtained as a result of the field research was interpreted and explained with statistical analysis. With this study, the current preference levels of green products in our country and the relationship between preferences and demographic variables were examined. According to the findings of the research, while the age variable caused a significant difference on green product purchasing behavior, no significant effect of other demographic variables could be detected. In the light of the results obtained in this study, it was concluded that the green product purchasing behavior and consumer preference levels of the participants residing in Üsküdar were high and that green marketing activities were successful in this context.