Farklı balların antibiyotik dirençli bazı bakteriler üzerine antibakteriyel etkisi
Antibacterial effect of different honeys on some antibioticresistant bacteria
  1. Tez No: 846591
  2. Yazar: BEGÜM DENİZ BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN ERGİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bal, Antibakteriyel etki, Antibiyotik dirençlilik, Patojen, Honey, Antibacterial effect, Antibiotic resistance, Patogen
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, farklı yörelerden temin edilen çeşitli balların (akasya, çam, çiçek, lavanta, karaçalı, manuka, narenciye, kestane, deli bal ve ıhlamur balı) antibiyotik dirençli bazı bakteriler üzerine antibakteriyel etkisi araştırılmıştır. 8 adet mikroorganizmanın (Salmonella Typhi ATCC 14022, Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 11775, Enterococcus faecium ST17 (Van dirençli), Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes ATCC 11994, Bacillus coagulans GBI-30, 6086) antibiyotik dirençliliği ölçülmüştür. Antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesinde; ampisilin, vankomisin, streptomisin, eritromisin, kanamisin ve klindamisin antibiyotik diskleri kullanılmıştır. Antibiyotik dirençliliği yüksek olan bakteriler (Salmonella Typhi ATCC 14022, Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherchia coli ATCC 11775, Enterococcus faecium ST17 (Van dirençli) seçilip, agar difüzyon yöntemi ile 10 adet farklı balda (akasya, çam, çiçek, lavanta, karaçalı, manuka, narenciye, kestane, deli bal ve ıhlamur balı) antibakteriyel testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere göre Akasya, Manuka, Lavanta, Çam, Kestane ve Narenciye ballarının Bacillus Subtilis (B9) bakterisine karşı 30- 44 mm çapında zon çapı oluşturduğu görülmüştür. Bu balların Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes ATCC 11994 ve Bacillus coagulans (GBI-30, 6086) bakterilerine karşı antibakteriyel etki gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The antibacterial effects of various honeys (acacia, pine, flower, lavender, blackthorn, manuka, citrus, chestnut, mad honey and linden honey) obtained from these suitable different regions on some antibiotic-resistant bacteria were investigated. 8 microorganisms (Salmonella Typhi ATCC 14022, Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 11775, Enterococcus faecium ST17 (Van resistant), Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes ATCC 11994, Bacillus coagulans GBI-30, 6086 ) resistivity was measured . In determining antibiotic resistance; Ampicillin, vancomycin, streptomycin, erythromycin, kanamycin and clindamycin antibiotic discs were used. Plants with high antibiotic resistance (Salmonella Typhi ATCC 14022, Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherchia coli ATCC 11775, Enterococcus faecium ST17 (Van resistant) were formed and 10 different types of honey (acacia, pine, flower, lavender, gorse, manuka) were produced by agar diffusion method). According to the data obtained, it was observed that Acacia, Manuka, Lavender, Pine, Chestnut and Citrus honeys formed a zone diameter of 30-44 mm against Bacillus Subtilis (B9) bacteria. These honeys appear to have antibacterial effects against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes ATCC 11994 and Bacillus coagulans (GBI-30, 6086).