Hemşirelerin ERAS protokollerini bilme ve uygulama durumlarının incelenmesi
Investigation of nurses knowing and implementation status of ERAS protocols
- Tez No: 846692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: ERAS, Hemşirelik Bakımı, Bilme ve Uygulama Düzeyi, ERAS, Nursing Care, Level of Knowledge and Practice
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, cerrahi hemşirelerinin ERAS protokollerini bilme uygulama düzeylerini incelemek amacıyla nicel araştırma deseni içinde tanımlayıcı ve kesitsel türde gerçekleşmiştir. Araştırma, Temmuz 2023- Ekim 2023 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde Cerrahi Klinik ve Yoğun Bakımlarda çalışan ve dahil etme kriterlerine uyan 132 hemşire ile gerçekleşmiştir. Araştırmadaki veriler“Hemşirelerin Eras Protokollerini Bilme ve Uygulama Durumlarının İncelenmesi”anketi ile toplandı. Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde, IBM SPSS 22.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın tanımlayıcı verileri sayı (n), yüzde (%) ve ortalama (±standart sapma) ile ifade edilerek belirtilmiştir. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında verilerin numerik olduğu iki bağımsız grup arasında student t test, kategorik değişkenlerin gruplar arası karşılaştırmasında ise Pearson Chi Square testi, Fisher‟s exact testi ve Fisher Freeman-Halton testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenler ise n (%) ile ifade edilmiştir. Araştırmamıza katılan hemşirelerin %86,4'ünün (n=114) kadın olduğu, %83,3'ünün (n=110) lisans, %13,6'sının (n=18) yüksek lisans mezunu olduğu belirlenmiştir. Katılımcı hemşirelerin meslekteki güncel gelişmeleri takip etme durumu incelendiğinde %62,9'nun (n=83) hayır şeklinde cevap verdiği görülmüştür. Katılımcı hemşirelerin ERAS protokollerini bilme durumunu sorgulayan soruya %68,9'unun (n=91) hayır şeklinde cevap verdiği görülmüştür. Araştırma sonuçları incelendiğinde cerrahi hemşirelerinin ameliyat sonrası ERAS protokollerini bilme durumu ile mesleki bilgileri takip etme durumu düzeylerinde anlamlılık bulunmuştur. Sonuç olarak cerrahi hemşirelerinin meslekle ilgili güncel gelişmeleri yakından takip etmediği bu sebeple ERAS protokolleri hakkında bilgi sahibi olmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a descriptive and cross-sectional manner within a quantitative research design in order to examine the practice levels of surgical nurses in knowing the ERAS protocols. The research was conducted with 132 nurses working in Surgical Clinics and Intensive Care Units at Bursa Uludağ University Health Application and Research Center between July 2023 and October 2023 and meeting the inclusion criteria. The data in the study were collected with the survey“Analysis of Nurses' Knowledge and Application of Eras Protocols”. In the evaluation of the data in the research, IBM SPSS 22.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) package program was used. The descriptive data of the research are expressed as number (n), percentage (%) and mean (±standard deviation). When comparing quantitative data, the data are numerical. student t between two independent groups student t Test, Pearson Chi Square test, Fisher's exact test and Fisher Freeman-Halton test were used to compare categorical variables between groups. Categorical variables are expressed as n (%). It was determined that 86.4% (n=114) of the nurses participating in our research were women, 83.3% (n=110) had a bachelor's degree, and 13.6% (n=18) had a master's degree. It was observed that 62.9% (n=83) of the participating nurses answered no to the question of following current developments in the profession. It was observed that 68.9% (n=91) of the participating nurses answered no to the question questioning their knowledge of ERAS protocols. When the results of the study were examined, a significant difference was found in the levels of surgical nurses' knowledge of postoperative ERAS protocols and their status of following professional knowledge. As a result, it has been determined that surgical nurses do not closely follow the current developments in the profession and therefore do not have information about ERAS protocols.