Demenhûrî'nin Îzâhu'l-Mübhem min Meâni's-Süllem adlı eserinin değerlendirmesi
Evaluation of Demenhûrî's work named Îzâhu'l-Mübhem min Meâni's-Süllem
  1. Tez No: 846706
  2. Yazar: MUHAMMED HEZARFEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mantık, Demenhûrî, Îzâḥu'l-Mübhem, Ahdarî, Süllemü'l-Münevrak, Logic, Demenhûrî, Îzâḥu'l-Mubhem, Ahdarî, Sullemu'l-Munevrak
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Abdurrahman Ebû Zeyd el-Ahdarî'nin (ö. 983/1575) kaleme aldığı es-Süllemü'l-Münevrak fî İlmi'l-Mantık adındaki manzum eseri Ebü'l-Abbâs Ahmed b. Abdilmün'im b. Yûsuf ed-Demenhûrî el-Mezâhibî (ö. 1192/1778) tarafından Îzâhu'l-Mübhem min Meâni's-Süllem adıyla şerh edilmiştir. Bu şerh özellikle Mısır coğrafyasında ve zaman içerisinde diğer coğrafyalarda da mantık ilminin öğretilmesi hususunda medrese müfredatında çokça tercih edilen eserlerden biri haline gelmiştir. Bu araştırma mantık öğretimindeki rolü itibarıyla inceleme yapmaya karar verdiğimiz Demenhûrî'ye ait Îzâhu'l-Mübhem min Meâni's-Süllem eserinin çalışılmasına hasredilmiştir. Bu anlamda eserdeki görüşler analiz edilerek değerlendirmeye tabi tutulmuş ve zaman zaman başka şârihler veya teliflerle kıyaslama yoluna gidilmiştir. Tez, giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusunun ve amacının ne olduğu ifade edilmiş, Ahdarî ve Demenhûrî'ye dair genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde eserin tasavvurat kısmı değerlendirilmiş, mantığın tanımı ve değerine dair bilgiler verilerek beş tümel ve tanım konusu işlenmiştir. İkinci bölümde ise tasdikatın ilkeleri ve amacı olan önermeler ve kıyas konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The verse work called es-Sullemu'l-Munevrak fî İlmi'l-Mantık written by Abdurrahman Ebû Zeyd el-Ahdarî (d. 983/1575) was annotated by Ebu'l-Abbâs Ahmed b. Abdilmun'im b. Yûsuf ed-Demenhûrî el-Mezâhibî (d. 1192/1778) under the name Îzâhu'l-Mubhem min Meâni's-Sullem. This commentary has become one of the most preferred works in the madrasah curriculum for teaching the science of logic, especially in Egypt and other geographies over time. This research is devoted to the study of Demenhûrî's work Îzâhu'l-Mubhem min Meâni's-Sullem, which we decided to examine due to its role in teaching logic. In this sense, the opinions in the work were analyzed and evaluated, and comparisons were made with other commentators or compilations from time to time. The thesis consists of an introduction and two main parts. In the introduction, the subject and purpose of the research are stated and general information about Ahdarî and Demenhûrî is given. In the first part, the conceptual part of the work was evaluated, information about the definition and value of logic was given and five universals and definition topics were discussed. In the second part, the principles and purpose of affirmation, propositions and syllogism issues are discussed.