Acil servise senkop nedeni ile başvuran hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients presenting to the emergency department with syncope
- Tez No: 846713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT HAKAN ARMAĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kanada Senkop kuralları, Anadolu Senkop Kuralları, San Francisco Senkop Kuralları, Risk Sınıflaması, Senkop, ICE, Canadian Syncope Rules, Anatolian Syncope Rules, San Francisco Syncope Rules, Risk Classification, Syncope, ICEB
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amaç, senkop ile gelen hastalarda San Francisco Senkop Kuralları (SFSR), Kanada Senkop Risk Skorlaması (CSRS) ve anadolu Senkop Kurallarının (ASK) kısa süreli prognoz ve mortalite tahmin etme yeteneği açısından klinik yararlılıklarını karşılaştırmaktır. Bu nedenle acil servise gelen hastalara risk skorlamaları uygulanarak acil servislerde senkop protokollerinin geliştirilmesine katkı sağlamak, gelecekte yapılacak benzer çalışmalara rehberlik etmek ve ilgili alandaki literatüre destek olmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, retrospektif, kesitsel, kohort çalışmasıdır. 01.01.2015-01.01.2023 tarihleri arasında geçici bilinç kaybı veya pre-senkop şikayeti ile Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran hastalar ile yapılmıştır. Bulgular: çalışmaya dahil edilen 196 hastanın %39,8'ini (n=78) erkekler, %60,2'sini (n=118) ise kadınlar oluşturmaktadır. Yaş, vazovagal semptomlar, kalp hastalığı, nabız değerleri, troponin yüksekliği, HCT değerleri, anormal EKG bulgusu varlığı, QRS aksları, düzeltilmiş QT süreleri ve senkop nedenine göre CSRS, SFSR ve ASK risk skorlamalarının toplam puanları arasında anlamlı farklar bulunmaktadır. Vazovagal senkop risk belirlemesi için kullanılan üç risk skorlaması arasında, CSRS hem duyarlılık (%92,97) hem de özgüllük (%98,53) açısından en yüksek değerlere sahiptir. Bu, CSRS'nin vazovagal senkobu belirleme konusunda en güvenilir test olduğunu göstermektedir. SFSR duyarlılık açısından (%87,50) CSRS'ye yakın performans gösterse de, özgüllük (%47,06) açısından oldukça düşük bir değere sahiptir. Bu, SFSR'nin vazovagal senkobu olan kişileri belirlemede iyi odluğunu ancak senkobu olmayan kişileri doğru bir şekilde tespit etmede iyi olmadığını göstermektedir. Son olarak, ASK hem duyarlılık (%67,19) hem de özgüllük (%64,71) açısından en düşük değerlere sahiptir. Bu, ASK'nın vazovagal senkop belirlemesi için kullanılan diğer testlere göre daha az güvenilir olduğunu düşündürmektedir. Kardiyak senkop belirlemesi için kullanılan üç risk skorlaması arasında, ASK duyarlılık açısından en yüksek değere (%96,15) sahiptir. Bu, ASK'nın kardiyak senkobu olan kişileri belirlemede çok etkili olduğunu göstermektedir. Ancak, özgüllük açısından (%64,12) en düşük değere sahiptir, bu da ASK'nın kardiyak senkobu olmayan kişileri doğru bir şekilde tespit etmede iyi olmadığını göstermektedir. CSRS hem duyarlılık (%92,31) hem de özgüllük (%94,12) açısından yüksek değerlere sahiptir, bu da CSRS'nin kardiyak senkop belirlemesi için oldukça güvenilir bir test olduğunu göstermektedir. SFSR duyarlılık açısından (%92,31) CSRS ile aynı performansı gösterse de, özgüllük (%85,88) açısından biraz daha düşük bir değere sahiptir. Bu, SFSR'nin kardiyak senkobu olan kişileri belirlemede iyi olduğunu ancak senkobu olmayan kişileri doğru bir şekilde tespit etmede iyi olmadığını göstermektedir. Sonuç: Kanada Senkop Kuralları ,Anadolu Senkop Kuralları ve San Francisco Senkop Kuralları da Acil serviste riskli hastaları belirlemek için kullanılabilir. Ancak bunların sadece yardımcı olduğu esas kararın klinisyene ait olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aims to compare the clinical usefulness of the San Francisco Syncope Rules (SFSR), Canadian Syncope Risk Score (CSRS), and Anatolian Syncope Rules (ASR) in terms of short-term prognosis and mortality prediction in patients presenting with syncope. Therefore, the contribution to the development of syncope protocols is done by applying risk scores to patients coming to the emergency department. This guides to similar studies to be done in the future, and supports the literature in the related field. Materials and Methods: This study is a retrospective, cross-sectional, and cohort study. It was conducted to patients who applied to Suleyman Demirel University Hospital Emergency Department with temporary loss of consciousness or pre-syncope complaint between 01.01.2015-01.01.2023. Findings: 39,8% (n=78) of the 196 patients included in the study were males and 60,2% (n=118) were females. There are significant differences between age, vasovagal symptoms, heart disease, pulse values, troponin elevation, HCT values, presence of abnormal EKG findings, QRS axes, corrected QT durations and total scores of CSRS, SFSR and ASK risk scores according to the cause of syncope. Among the three risk scores used to determine vasovagal syncope risk, CSRS has the highest values in terms of both sensitivity (92,97%) and specificity (98,53%). This shows that CSRS is the most reliable test in determining vasovagal syncope. Although SFSR shows close performance to CSRS in terms of sensitivity (87,50%), it has a quite low value in terms of specificity (47,06%). This shows that SFSR is good at identifying people with vasovagal syncope, but not good at accurately identifying people without syncope. Finally, ASR has the lowest values in terms of both sensitivity (67,19%) and specificity (64,71%). This suggests that ASR is less reliable than other tests used to determine vasovagal syncope. Among the three risk scores used to determine cardiac syncope, ASR has the highest value in terms of sensitivity (96,15%). This shows that ASR is very effective in identifying people with cardiac syncope. However, it has the lowest value in terms of specificity (64,12%), which shows that ASR is not good at accurately identifying people without cardiac syncope. CSRS has high values in terms of both sensitivity (92,31%) and specificity (94,12%), which shows that CSRS is a quite reliable test for determining cardiac syncope. Although SFSR shows the same performance as CSRS in terms of sensitivity (92,31%), it has a slightly lower value in terms of specificity (85,88%). This shows that SFSR is good at identifying people with cardiac syncope, but not good at accurately identifying people without syncope. Conclusion: Canadian Syncope Rules, Anatolian Syncope Rules and San Francisco Syncope Rules can also be used to identify risky patients in the Emergency Department. However, it should not be forgotten that these are only auxiliary and the main decision belongs to the clinician.