Malign kemik tümörü tanısı ile rezeksiyon artroplastisi yapılan hastalarda traneksamik asidin perioperatif kanama miktarı üzerindeki etkinliği
The effectiveness of tranexamic acid on the amount of perioperative bleeding in patients who underwent resection arthroplasty with the di̇agnosis of malignant bone tumor
  1. Tez No: 846763
  2. Yazar: EMEK MERT DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BURAK ATALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Traneksamik asit, Malign tümör, Rezeksiyon artroplastisi, Kanama, Tranexamic acid, Malignant tumour, Resection arthroplasty, Bleeding
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; kliniğimizde traneksamik asit uygulanmış ve uygulanmamış malign kemik tümörü tanılı tümör rezeksiyon artroplastisi yapılmış hastaların perioperatif kan kaybı miktarı, transfüzyon ihtiyacı ve komplikasyonlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: S.B.Ü. Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Ocak 2003-Aralık 2020 arası malign kemik tümörü tanısı ile rezeksiyon artroplastisi uygulanan hastalar retrospektif olarak incelenerek dahil edilme kriterlerini karşılayan 51 hasta çalışma grubu olarak, 56 hasta ise karşılaştırma grubu olarak çalışmaya dahil edildi. İki grubun intraoperatif kanama, postoperatif kanama, toplam tahmini kanama, Hb düşüşü, transfüzyon ihtiyacı, DVT ve PE gibi venöz tromboembolik komplikasyonları karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaları intraoperatif traneksamik asit (TXA) verilme durumuna göre iki gruba ayırıp karşılaştırdığımızda; TXA uygulanan grupta 51, kontrol grubunda 56 hasta mevcuttur. TXA verilme durumuna göre yaş, cinsiyet, boy, kilo, vücut kitle endeksi (BMI), INR, Preop Hb, operasyon bölgesi, hastane yatış süresi, patolojik kırık, anestezi tipi, tanı bakımından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmamıştır. İki grubun hemoglobin düşüşleri karşılaştırıldığında TXA (+) grubunda Preop Hb- P01 Hb farkı anlamlı düşük bulunmuştur (z=2.480, p=0.013). Grupların Preop Hb- P02 Hb farkı incelendiğinde istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Gruplar arasında intraoperatif kanama miktarı bakıldığında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Postoperatif kanama açısından TXA verilen grupta 24.saat, 48.saat ve toplam drene gelen miktarı düşük bulunmuştur (z=4.212, p0.05). Sonuç: Literatüre benzer şekilde çalışmamızda malign tümör nedeniyle rezeksiyon artroplastisi uygulanan hastalarda TXA uygulaması kan kaybını ve transfüzyon ihtiyacını azaltmaktadır. Çalışmamıza dayanarak kontraendikasyon yoksa operasyondan 30 dk. önce tek doz IV 15mg/kg bolus TXA uygulamasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the perioperative blood loss, transfusion requirements, and complications of patients who underwent resection arthroplasty with the diagnosis of malignant bone tumor with and without tranexamic acid application in our clinic. Matherial and method: A total of 51 patients providing the inclusion criteria were retrospectively examined as the study group, and 56 patients were included as the comparison group, who underwent resection arthroplasty for malignant bone tumors at the Orthopedics and Traumatology Clinic of Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Oncology Training and Research Hospital between January 2003 and December 2020. The intraoperative bleeding, postoperative bleeding, total estimated bleeding, Hb decrease, transfusion requirements, and venous thromboembolic complications such as DVT and PE were compared between the two groups. Results: When comparing the groups based on the administration of intraoperative tranexamic acid (TXA), there were 51 patients in the TXA group and 56 patients in the control group. No statistically significant differences were observed between the groups in terms of age, gender, height, weight, body mass index (BMI), INR, preoperative Hb, operation site, hospital stay, pathological fracture, anesthesia type, and diagnosis. The Hb drop was significantly lower in the TXA (+) group when comparing Preop Hb- P01 Hb difference (z=2.480, p=0.013). There was no statistically significant difference in the Preop Hb- P02 Hb difference values (p>0.05). No statistically significant difference was found in the intraoperative bleeding amount between the groups. Regarding postoperative bleeding, the TXA group had significantly lower drainage amounts at 24 hours, 48 hours, and total drainage (z=4.212, p0.05). Conclusion: Consistent with the literature, our study suggests that TXA application reduces blood loss and transfusion requirements in patients undergoing resection arthroplasty due to malignant tumors. Based on our study, unless contraindicated, we recommend a single dose of IV 15mg/kg bolus TXA 30 minutes before surgery.