Humanitarian aid assistance in Olive Branch area: Problems and resolutions
Zeytindalı Bölgesinde gerçekleşen insani yardım faaliyetleri: Sorunlar ve çözüm önerileri
  1. Tez No: 846774
  2. Yazar: GÖKDENİZ OFLAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUTAY YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Uluslararası İlişkiler, Social Work, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani Yardım, STK, Suriye, Afrin, Afet Yönetimi, Humanitarian Aid, NGO, Syria, Afrin, Disaster Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Suriye iç savaşı, 2011 yılında başladığından bugüne kadar milyonlarca insanı doğrudan etkilemiş, bu kapsamda insani yardım programlarının ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılması hayati bir husus haline gelmiştir. Çok fazla değişkenin ve aktörün olduğu bu gibi kriz ortamlarında, insani yardım programlarının da kırılgan topluluklara ulaştırılması kompleks bir hal almıştır. İnsani yardım sektörünün en önemli bileşenlerinden olan ihtiyaçlar ve kaynaklar birbirleriyle çoğu zaman örtüşmemekte, bu durum da programların istenilen etkiyi gösterememesine sebep olmakta, bunun yanında ikincil etkenlerce programların devamlılığı ve kalitesi akamete uğratılmaktadır. Bu kapsamda çalışma, Afrin bölgesindeki insani yardım programlarının gelecek dönemlerde daha başarılı bir biçimde yürütülmesin katkıda bulunmak amacıyla 2021 yılında hazırlanmaya başlanmış olup, 2 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Planlama aşaması 2021 yılının son aylarında başlamış, saha uygulaması ise 2023 yılı Ekim-Aralık ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Saha uygulaması Hatay ve Afrin bölgelerinde gerçekleştirilmiş olup, Afrin'de çalışan STK personelleri, Yerel Meclis ve AFAD görevlileri çalışmaya aktif olarak dahil edilmiştir. Çalışmada, insani yardım programları kapsamında bölgede faaliyet gösteren STK'ların karşılaştıkları çeşitli sorunlar ele alınmış ve aynı zamanda programlar değerlendirilmiştir. Bu noktada mevcut sorunların en az düzeye indirilmesi için neler yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Hangi insani yardım türünün daha etkin ve kaliteli, hangisinin ise geliştirilme ve dönüştürülmeye ihtiyacı olduğu da bu çalışmanın en önemli bulguları arasında olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Syrian civil war, which began in 2011, has had a profound and direct impact on millions of people. Delivering humanitarian aid programs in such a complex crisis environment has become a critical challenge. The multifaceted nature of these environments, coupled with various variables and actors, makes it challenging to provide effective assistance to fragile communities. Often, the divergence between needs and available resources hampers the desired impact of aid programs. Additionally, the continuity and quality of programs are susceptible to disruption by secondary factors. In the pursuit of enhancing the effectiveness of future humanitarian aid programs in the Afrin region, this study was initiated in 2021 and evolved over a 2-year period. Planning commenced in the latter part of 2021, with field implementation taking place between October- December 2023, specifically in the Afrin region. Active participation in the study included NGO personnel in Afrin, Local Council representatives, and AFAD officials. The study's focus encompassed the analysis of humanitarian aid programs conducted by NGOs in the region, addressing the various challenges encountered during implementation. Deliberations revolved around the duties and responsibilities of different stakeholders involved in these programs. The most important outcomes of this study were outlined to minimize challenges both in the region and during the execution of humanitarian aid initiatives. Another crucial outcome of the study was the identification of more effective and high-quality types of humanitarian aid, shedding light on areas necessitating development and transformation.