A study on the relationship between MALL apps use and autonomy in ELT at the tertiary level
Dil öğreniminde mobil dil uygulamaları kullanımı ile otonomi arasındaki ilişkinin üniversite düzeyinde incelenmesi
- Tez No: 846866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: tutum, eğilim, otonomi, mobil destekli dil öğrenme, yabancı dil öğrenimi, İngiliz dili eğitimi, mobil öğrenme, eğitim teknolojileri, mobil dil öğrenme uygulamaları, bağımsız öğrenme, attitude, tendency, autonomy, MALL, FLL, ELT, mobile learning, educational technology, learning strategies, MALL apps, independent learning
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışma, Türkiye'nin doğusunda bulunan bir devlet üniversitesinin hazırlık, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf İngilizce Öğretmenliği öğrencilerinin yabancı dil öğreniminde otonom seviyeleri ve mobil dil uygulamaları kullanma düzeylerini tespit edip, bu iki bulgu arasındaki anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemeyi ve öğrencilerin otonomi düzeyleri ve mobil dil öğrenme uygulaması kullanım düzeylerinin arkasındaki sebepleri açıklamayı amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı açıklayıcı sıralı araştırma deseninden yararlanılmıştır. Çalışmaya Türkiyenin doğusunda bulunan bir devlet üniversitesinin İngilizce Öğretmenliği bölümü hazırlık, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarından 198 öğrenci katılmıştır. Nicel veriler Otonomi Ölçeği ve Mobil Dil Öğrenme Uygulamaları Tutum Ölçeği kullanılarak toplanırken, nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin otonomi düzeyleri ve mobil dil öğrenme uygulamaları kullanım düzey ve tutumlarını belirlemek üzere 198 öğrenciye anket uygulanmıştır. Sonuçlar SPPS 22.0 ile analiz edilmiştir ve normal veri dağılımını test etmek için Kolmogrov-Smirnov testi kullanılmıştır. Buna ek olarak, İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin otonomi seviyeleri ile mobil dil öğrenme uygulamaları kullanım düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon testi uygulanmıştır. Nitel veriler toplama sürecinde altı Yüksek Seviye Otonom katılımcı ve dört Düşük Seviye Otonom katılımcı olmak üzere toplamda 10 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve veri analizinde“tanımlama, analiz, yorumlama”adımları izlenmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçları, İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin otonomi düzeylerinin ve mobil dil öğrenme uygulamaları kullanım düzeylerinin orta düzeyde olduğunu ve mobil dil öğrenme uygulamalarına karşı tutumlarının genel olarak olumlu olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerin otonomi düzeyleri ile mobil dil öğrenme uygulamaları kullanım eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Sonuçlar: Nitel ve nicel verilerden elde edilen bulgular, İngilizce Öğretmenliği öğrencilerinin mobil dil öğrenme uygulamalarını kullanmaya yönelik tutumları olumlu olduğu halde, bu uygulamaları kullanma düzeylerinin orta düzey olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca öğrencilerin çoğu otonom dil öğrenmenin önemini vurguladıkları halde otonomm seviylerinin orta düzeyde olmasının öğrencilerin öğrenmene bağımlılığı ve motivasyon, disiplin açısından yaşadıkları sıkıntılar olduğu sonucuna varılabilir. Mevcut çalışmanın bulgularının, yabancı dil öğrenimi açısından öğrencilerin otonomi seviyeleri ve mobil dil öğrenme uygulamaları kullanımını artırmadaki yeniliklere ve gelişimlere katkıda bulunması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to investigate whether there is a significant relationship between ELT students' autonomy levels and their MALL apps use tendencies and attitudes regarding foreign language learning, as well as explaining the possible reasons for their autonomy levels and use of MALL apps of preparatory, first, second, third and fourth grade ELT students at a state university in Turkish EFL context. Method: This study was conducted through a sequential explanatory research design, in which quantitative and qualitative methods were applied together. 198 ELT students from preparatory, first, second, third and fourth-grade students from a state university in the Eastern Region of Turkey were the participants of the study. Quantitative data were collected through the Autonomy Scale and MALL App Perception Scale, while qualitative data were collected through semi-structured interviews. In order to determine ELT students' autonomy levels and their MALL apps use tendencies and attitudes, scales were conducted with 198 ELT students. The results were analyzed via SPSS 2.0 and they were subjected to Kolmogrov-Smirnov test to determine the normality of data distribution. Additionally, Pearson Correlation test was applied to determine the relationship between ELT students' autonomy levels and MALL apps use tendency. Qualitative data were obtained via semi-structured interviews with a total of 10 participants consisting of six Higher-Level Autonomous and four Lower-Level Autonomous students and the data were analyzed following“description, analysis, interpretation”steps. Findings: The results revealed that ELT students' autonomy levels and their MALL apps use tendencies were at moderate levels and their attitudes towards MALL apps were generally positive. There was a significant relationship between the students' autonomy levels and their MALL apps use tendencies in foreign language learning. On the other hand, qualitative findings suggested that learners with higher levels of autonomy used MALL apps more than the learners with lower autonomy levels. Moreover, although learners were in agreement about the significance of learner autonomy, they displayed dependency on the teacher as a guide and displayed unreadiness for independency. Conclusion: The qualitative and quantitative findings of the study revealed that, although ELT students mostly had positive attitudes towards MALL apps use, their actual use of these apps was moderate. Additionally, the reasons for the student's moderate autonomy levels, although most of the students highlighted the importance of learner autonomy, could be stated as the students' teacher dependency and issues with motivation or self-discipline. Findings of the current study are aimed to facilitate improvements and innovations in order to increase students' autonomy levels and MALL apps use tendencies in foreign language learning.