Thinking of the ECtHR case law on same-sex marriage from the perspective of modern natural law: An evaluation based on the right to marry under the ECHR
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin eşcinsel evliliğe ilişkin içtihatlarını modern doğal hukuk perspektifinden düşünmek: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında evlilik hakkına dayalı bir değerlendirme
- Tez No: 846867
- Danışmanlar: PROF. DR. BERTİL EMRAH ODER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Modern Doğal Hukuk, Eşcinsel Evlilik, Arzu Ahlakı, Hukukun İç Ahlakı, Karşılıklılık, Doğru Cevap Tezi, Hukukun Bütünlüğü, European Court of Human Rights, Modern Natural Law, Same-Sex Marriage, Morality of Aspiration, Internal Morality of Law, Reciprocity, Right Answer Thesis, Law as Integrity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, modern doğal hukuk kavramlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından eşcinsel evlilik hakkında verilen kararlara uygulanabilirliğini araştırmaktadır. Çalışma, modern doğal hukukun önde gelen hukuk felsefecileri Lon Fuller ve Ronald Dworkin'in teorileri çerçevesinde modern doğal hukuk felsefesini, bu felsefenin çekirdeğini oluşturan birey temelli perspektiflere odaklanarak, geleneksel doğal hukuk yaklaşımlarıyla karşılaştırmaktadır. Araştırma, Fuller'ın“Arzu Ahlakı”,“Hukukun İç Ahlakı”ve“Karşılıklılık”kavramlarına, ayrıca Dworkin'in“Doğru Cevap Tezi”ve“Hukukun Bütünlüğü”prensiplerine bağlı olarak, eşcinsel evlilik hakkında iki AİHM kararını kapsamlı bir şekilde incelemektedir. AİHM'nin heteronormatif yaklaşımını, eşcinsel çiftler için eşit evlilik haklarının yorumlanmasını ve mahkemenin“Avrupa konsensüsü”ve“takdir marjı”doktrinlerinin kullanımını eleştirel bir şekilde değerlendirmektedir. Kavramsal ve doktrinel hukuk araştırması metodolojisiyle tez, modern doğal hukuk teorilerini yeniden yorumlayarak AİHM'nin eşcinsel evlilik hakkındaki karar verme sürecindeki boşlukları vurgulamaktadır. Bu boşlukları ele alabilecek yaratıcı yorumlama yöntemlerini belirlemeyi hedeflemekte ve AİHS'nin 12. maddesi altında eşcinsel evlilik hakkındaki hukuk söyleminde bir paradigma değişimi yaratmayı amaçlamaktadır. Nihayetinde, bu çalışma, AİHM kararlarının modern doğal hukuk felsefesi ile uyumlu bir şekilde evrimine katkıda bulunmayı ummaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the applicability of modern natural law concepts to the European Court of Human Rights (ECtHR) judgements on same-sex marriage. Drawing on the theories of leading modern natural law scholars Lon Fuller and Ronald Dworkin, the study contrasts modern natural law philosophy against traditional natural law approaches, focusing on the individual-based perspectives that form the core of modern natural law. The research provides a comprehensive examination of two ECtHR judgements on same-sex marriage through the lens of Fuller's“Morality of Aspiration ”,“Internal Morality of Law”, and“Reciprocity”, as well as Dworkin's“Right Answer Thesis”and“Law as Integrity”. It critically assesses the ECtHR's heteronormative approach, the interpretation of equal marriage rights for same-sex couples, and the Court's use of the doctrines of“European consensus”and“margin of appreciation”. Through the conceptual and doctrinal legal research methodology, the thesis reinterprets modern natural law theories to highlight the gaps in the ECtHR's decisionmaking process regarding same-sex marriage. It seeks to identify innovative interpretation methods that may address these gaps, aiming to engender a paradigm shift in the legal discourse surrounding same-sex marriage under Article 12 of the ECHR. Ultimately, this study hopes to contribute to the evolution of ECtHR judgements in line with modern natural law philosophy.