The influence of technological advancements on the control and standardisation of management in Small and Medium Enterprises (SMEs) a digital Taylorism
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde (KOBİ) teknolojik gelişmelerin yönetimin kontrolü ve standardizasyonuna etkisi bir dijital Taylorizm yaklaşımı
  1. Tez No: 847035
  2. Yazar: YAHYA ABDULKAREEM YAHYA AL KUHLANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HIZIR KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: SME, Teknoloji, GHRM, Endüstri4.0, SME, Technology, GHRM, Industry4.0
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ'ler), ekonomik büyümeyi ve yeniliği yönlendirmede çok önemli bir rol oynamaktadır. İstihdam yaratmanın motorları ve GSYİH'ya katkıda bulunanlar olarak KOBİ'ler dünya çapında birçok ekonominin bel kemiğini oluşturur. Günümüzün hızla gelişen iş ortamında, teknolojik gelişmeler, yönetim uygulamaları da dahil olmak üzere kuruluşların çeşitli yönlerini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip dönüştürücü bir güç olarak ortaya çıkmıştır. Taşımanın amacı, öncelikle KOBİ'lerdeki mevcut yönetim uygulamalarını incelemek ve teknolojik gelişmelerin uygulandığı alanları belirlemekti. İkinci olarak, teknolojik gelişmelerin KOBİ'lerdeki izleme, performans ölçümü ve raporlama gibi kontrol mekanizmaları üzerindeki etkisini analiz edin. İş akışı optimizasyonu, kalite kontrol ve bilgi yönetimi dahil olmak üzere KOBİ'lerdeki standardizasyon süreçlerinde teknolojik gelişmelerin etkisini değerlendirmek. Üçüncüsü, KOBİ'lerde bir Dijital Taylorizm yaklaşımının benimsenmesiyle ilgili faydaları, zorlukları ve potansiyel riskleri keşfetmek. Bu çalışma, özellikle bir Dijital Taylorizm yaklaşımını benimseyerek, teknolojik gelişmelerin KOBİ'lerde yönetimin kontrolü ve standardizasyonu üzerindeki etkisini derinlemesine anlamak için nitel bir araştırma tasarımı kullanacaktır. Veriler, seçilen KOBİ sahipleri, yöneticileri ve çalışanları ile derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanacaktır. Mülakatlar, temel ilgi alanlarını kapsarken esneklik sağlayacak şekilde yarı yapılandırılmış olacaktır. Örnek boyutu, yeni bilgi veya temalar ortaya çıkıncaya kadar veri toplamanın devam ettiği doygunluk ilkelerine göre belirlenecektir
Özet (Çeviri)
Small and Medium Enterprises (SMEs) play a crucial role in driving economic growth and innovation. As engines of job creation and contributors to GDP, SMEs form the backbone of many economies worldwide. In today's rapidly evolving business landscape, technological advancements have emerged as a transformative force with the potential to reshape various aspects of organizations, including their management practices. The objective to carry was to firslty, examine the current management practices in SMEs and identify areas where technological advancements have been implemented. Secondly, analyze the influence of technological advancements on control mechanisms within SMEs, such as monitoring, performance measurement, and reporting. To assess the impact of technological advancements on standardization processes within SMEs, including workflow optimization, quality control, and knowledge management. Thirdly, to explore the benefits, challenges, and potential risks associated with the adoption of a Digital Taylorism approach in SMEs. This study will employ a qualitative research design to gain an in-depth understanding of the influence of technological advancements on the control and standardization of management in SMEs, specifically adopting a Digital Taylorism approach. Data will be collected through in-depth interviews with selected SME owners, managers, and employees. The interviews will be semi-structured, allowing for flexibility while covering key areas of interest. The sample size will be determined based on the principles of saturation, where data collection continues until no new information or themes emerge.