The role of smart technologies in the relationship between Volatile, Uncertain, Complex and Ambiguous Business Environment (VUCA) and organizational agility: Industrial enterprises research
Karmaşık, Oynak, Muğlak ve Belirsiz İş Ortamı (VUCA) ile örgütsel çeviklik arasındaki ilişkide akıllı teknolojilerin rolü: Sanayi işletmeleri araştırması
  1. Tez No: 847036
  2. Yazar: SHAFIQ HABIBI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: VUCA, Örgütsel Çeviklik, Akıllı Teknolojiler, Makine ve Otomotiv İmalatı, Karmaşık Oynak Muğlak ve Belirsiz İş Ortamı, VUCA, Organizational Agility, Smart Technologies, Machinery and Automotive Manufacturing Enterprises, Volatile Uncertain Complex and Ambiguous Business Environment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışmada karmaşık, oynak, muğlak ve belirsiz iş ortamı (VUCA) ile örgütsel çeviklik arasındaki ilişkide akıllı teknolojilerin rolünün üretim işletmeleri bağlamında araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada VUCA ve örgütsel çeviklik arasındaki ilişkide akıllı teknolojilerin düzenleyici rolü incelenmiştir. Anket tekniği kullanılarak Konya sanayi bölgesinde makine ve otomotiv imalatında faaliyet gösteren 236 farklı sanayi işletmesinden 473 geçerli geri dönüşü elde edilmiştir. Veri analizi, tanımlayıcı istatistik, açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, yapısal eşitlik modeli yol analizi ve PROCESS düzenleyici teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, VUCA uyumunun örgütsel çeviklik üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Benzer şekilde, bulgular akıllı teknolojilerin örgütsel çevikliği artırdığı hipotezini desteklemektedir. Araştırma sonucunda VUCA ve örgütsel çeviklik ilişkisinde akıllı teknolojilerin anlamlı bir düzenleyici etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuca göre, işletmelerin akıllı teknolojileri VUCA ve örgütsel çeviklik faaliyetlerinde yeterince etkili kullanmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the role of smart technologies in the relationship between volatile, uncertain, complex, and ambiguous (VUCA) business environment and organizational agility in the context of manufacturing firms. The study used a survey design to examine the moderating role of smart technologies in the relationship between VUCA and organizational agility. Using the survey technique, 473 valid questionnaires were obtained from 236 different machinery and automotive manufacturing enterprises operating in Konya Industrial Zones in Türkiye. Data analysis was conducted by using descriptive statistics, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, structural equation model path analysis, and PROCESS moderating variable analysis technique. The results of the research showed that VUCA had a positive impact on organizational agility. Similarly, the results support the hypothesis that smart technologies increase organizational agility. As a result of the research, smart technologies have no significant moderating effect on the relationship between VUCA and Organizational Agility. This finding suggests that organizations are not using smart technologies effectively enough in VUCA environment and in their organizational agility activities.