The role of non interest bearing loans in reducing the effect of interest rate on investment: The case of Türkiye
Faiz oranının yatırım üzerindeki etkisini azaltmada faizsiz kredilerin rolü: Türkiye örneği
  1. Tez No: 847039
  2. Yazar: OMAR HIJAZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER YERLİKAYA, DOÇ. DR. ŞEREF BOZOKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım, Faiz oranı, Düzenleyicilik, Katılım Bankaları, Investment, Interest rate, Moderation, Participation Banks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türkiye'de faiz oranının yüksek olması, bu seviyelerin reel ekonomiye zarar verip vermeyeceğinin sorgulanmasına kapı açıyor. Bu sorular, reel faiz oranının yatırım üzerindeki etkilerini anlamaya çalışan bu makalenin temelini oluşturmaktadır. Bu makale aynı zamanda farklı kredi araçlarının varlığının, yatırımı olumlu yönde etkileyerek ve aynı zamanda reel faiz oranı ile yatırım arasındaki ilişkiyi yumuşatarak reel ekonomiyi iyileştirmeye yardımcı olup olmadığını keşfetmeye çalışmaktadır. Bunun için 2005Q4-2022Q4 dönemini kapsayan çeyreklik veriler kullanılarak üç hiyerarşik ARDL modeli çalıştırılarak faiz ve katılım bankalarının özel sektöre verdiği kredilerin yatırım üzerindeki etkisi test edilmiştir. Ayrıca katılım bankalarının özel sektöre verdiği kredilerin reel faiz ile yatırım arasındaki ilişkide düzenleyici bir role sahip olup olmadığı anlaşılmaya çalışıldı. Sonuçlar kısa vadede faiz oranlarının olumsuz etkisinin zayıf olduğunu gösterirken, katılım bankalarının özel sektöre verdiği kredilerin genel olarak olumlu etkileri olduğu değerlendirilmiştir. Düzenleyicilik etkisi zayıf ve çoğunlukla önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The presence of a high rate of interest in Türkiye opens the doors for questioning whether these levels are to harm the real economy. These questions are the baselines for this thesis that attempts to understand the effects of the real interest rate on investment. This thesis also tries to discover if the presence of different loans instruments helps in enhancing the real economy by positively affecting investment and by also moderating the relationship between the real interest rate and investment. To do so, three hierarchical ARDL model were run by using quarterly data for the period that covers 2005Q4-2022Q4 to test the effect of interest rate and participation banks loans to the private sector on investment. Also, there was an attempt to understand if participation banks loans to the private sector have a moderation role in the relationship between real interest rates and investment. Results showed weak negative effects of interest rates in the short run while participation banks loans to the private sector generally exerted a positive effect. The moderation effect was found weak and mostly insignificant.