Girişimsel ve/ veya cerrahi tedavi uygulanmış doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda yaşam kalitesi ve depresyon düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life and level of depression in children with congenital heart disease with interventional and/or surgical treatment
- Tez No: 847063
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM MEHTAP BOSTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğuştan kalp hastalığı, çocuklarda yaşam kalitesi, çocuklarda anksiyete, çocuklarda depresyon, Congenital heart disease, quality of life in children, anxiety in children, depression in children
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Doğuştan kalp hastalıkları sık görülen ve yaşam boyu süren kronik bir hastalık grubudur. Tekrarlayan hastane başvuru ve yatışları, uzun süreli ilaç kullanımı, girişimsel ve/ veya cerrahi tedavi gereksinimi nedeni ile çocukların sosyal aktivite, okul başarısı, duygusal durumunu etkilemektedir. Çalışmamızda farklı yaş gruplarında olup girişimsel ve/ veya cerrahi tedavi uygulanmış doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon düzeyinin değerlendirilmesi ve birbirleriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: 10 Haziran 2020 – 10 Aralık 2020 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'nde izlenen 6-18 yaş aralığında girişimsel ve/ veya cerrahi tedavi uygulanmış doğuştan kalp hastalığı tanılı ve çalışma için belirlenen koşulları sağlayan 200 çocuk çalışmaya alındı. Bu olgular 6-7 yaş, 8-12 yaş, 13-16yaş ve 17-18 yaş olarak gruplara ayrıldı. Bu gruplara; Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği (ÇABTÖ), Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (CDI), Çocuklarda Yaşam Kalitesi Ölçeği (KINDL); 4-7 yaş çocuklar için Kiddy-KINDL (görüşmeci aracılığıyla uygulanan sürüm), 8-12 yaş çocuklar için Kid-KINDL ve 13-16 yaş ergenler için Kiddo-KINDL, 17-18 yaş için SF-36 uygulanarak yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon düzeyi değerlendirildi ve karşılaştırma yapıldı. Girişimsel tedavi ile girişimsel ve cerrahi tedavinin birlikte uygulandığı 8-12 yaş ve 13-16 yaş gruplarında olgu sayısı alt grup istatiksel analizi açısından yeterli olmadığı için birleştirildi. Bulgular: Siyanotik doğuştan kalp hastalığı, hastanede uzun süre ve sık yatış, semptomatik olma ve ilaç tedavisi alma durumunun tüm gruplarda yaşam kalitesini etkilediği saptandı. 8-16 yaş grubunda bedensel iyilik durumunun anksiyete ve depresyonla negatif ilişkili olduğu tespit edildi. Bu grupta aynı şekilde duygusal iyilik, özsaygı, aile, arkadaş, okul yaşam kalitesi, kronik hastalık yaşam kalitesi depresyon ile negatif ilişkili saptandı. Kız çocuklarda anksiyete ve depresyon düzeyinin daha yüksek olduğu görüldü. Yine ailenin gelir durumunun da depresyonda belirleyici olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamızın farklı tedavi yaklaşımları olan doğuştan kalp hastalığı tanılı hasta gruplarında psikososyal destek stratejilerinin planlanması ve müdahale programlarının uygulanabilirlik kazanmasına yönelik farkındalık oluşturabilmesi açısından önemli olduğunu öngörmekteyiz. Ancak daha fazla olgu sayısı ile yapılacak çalışmalarla, sosyodemografik faktörler ve uygulanan tedavilerin yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon üzerine etkisinin daha ayrıntılı değerlendirilmesi, bu hasta grubunda uzun vadeli değişimleri anlamak ve tedavi planlarına referans sağlamak için yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Congenital heart diseases are a common and lifelong chronic group of disease. Recurrent hospital admissions and hospitalizations, long-term drug use, and the need for interventional and/or surgical treatment affect children's social activity, school success, and emotional state. In our study, it was aimed to evaluate and compare the quality of life, anxiety and depression levels in children of different age groups with congenital heart disease who had undergone interventional and/or surgical treatment. Materials and methods: Between 10 June 2020 and 10 December 2020, 200 children with a diagnosis of congenital heart disease who were followed up in the Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Pediatric Cardiology Outpatient Clinic, aged 6-18 years, who underwent interventional and/or surgical treatment and met the conditions determined for the study, were included in the study. These cases were divided into groups as 6-7 years old, 8-12 years old, 13-16 years old and 17-18 years old. To these groups; Children's Anxiety Disorders Screening Scale (CABS), Children's Depression Scale (CDI), Children's Quality of Life Scale (KINDL); Quality of life, anxiety and depression by applying Kiddy-KINDL (interviewer-administered version) for children aged 4-7, Kid-KINDL for children aged 8-12 and Kiddo-KINDL for adolescents aged 13-16, SF-36 for 17-18 year olds. depression level was evaluated and comparison was made. The number of cases in the 8-12 age and 13-16 age groups, where interventional and surgical treatment were applied together, were combined because the number of cases was not sufficient for subgroup statistical analysis. Results: It was determined that cyanotic congenital heart disease, long and frequent hospitalization, being symptomatic and taking medication affected the quality of life in all groups. In the 8-16 age group, physical well-being was found to be negatively related to anxiety and depression. Emotional well-being, self-esteem, family, friends, school quality of life, chronic illness and quality of life were also found to be negatively correlated with depression in this group. It was observed that the level of anxiety and depression was higher in girls. Income status of the family was also found to be a determinant in depression. Conclusion: We predict that our study is important in terms of planning psychosocial support strategies and raising awareness for the applicability of intervention programs in patient groups diagnosed with congenital heart disease with different treatment approaches. However, a more detailed evaluation of the effects of sociodemographic factors and treatments on quality of life, anxiety and depression will be useful to understand the long-term changes in this patient group and to provide reference for treatment plans.