Kahramanmaraş koşullarında iki yerfıstığı (Arachis hypogea l.) çeşidinde farklı sıra üzeri mesafelerin verim ve verim unsurlarına etkisi üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 84707
  2. Yazar: ALİ MUNGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. AHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı, Sıra arası, Sıra Üzeri, Ürün, Ürün Komponentleri, Arachis hypogea, inter row spaces, Intra row spaces, Yield, Yield components II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA İKİ YERFISTIĞI (ARACHIS HYPOGEA L.) ÇEŞİDİNDE FARKLI SIRA ÜZERİ MESAFELERİN VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ALİ MUNGAN K.S.U. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç. Dr. H. Ahmet YILMAZ Yıl : 1997 Jüri: Doç. Dr. H. Ahmet YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Yrd. Doç. Dr. Akif ESKALEN Kahramanmaraş Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsünde 1997 yılında yürütülen bu çalışmada: Kahramanmaraş ekolojisi için Anoğlu ve ark. 1994 tarafından önerilen“NC 7”ve“Çom”yerfıstığı çeşitlerinde sabit sıra arası (70) ve farklı sıra üzeri mesafelerinin (15, 20, 25, 30, 35, 40 cm) verim, verim öğeleri ve bazı kimyasal karakterler üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, sıra üzeri mesafe arttıkça bitki başına meyve sayısının, bitki basma meyve veriminin, ana dal sayısının, 100 tohum ağırlığının ve iç oranının arttığı, dekara verimin protein oranının ve yağ oranının azaldığı belirlenmiştir. Bitki boyu üzerine ise, sıra üzeri mesafe önemli bir etkiye sahip olmamıştır. En yüksek verim her iki çeşitten de (Çom 391,6 kg/da, NC-7 396,4 kg/da) 15 cm' lik sıra üzeri mesafeden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out at Kahramanmaraş Agricultural Research station during 1997. The objectives of this study was to determine the effects of intra row spaces (15,20,25,30,35 and 40 cm) at 70 cm fixed inter row space with two cv (NC-7 and Com ) recommended by Anoğlu and ate 1994 on yield, yield components and Some chemical characters. According to our results it showed that as intra row spaces increased, while the number of pod per plant, yield per plant, number of main branche, 100 seed weight and kernel ratiao. Mean while there were decreased yield per da, Protein content and oil content as well. Although, the intra row spaces were non significant affected on plant height. The highest yield were obtained at 1 5 cm intra row space from both cv. (Com 391,6kg/daNC-7 396,4kg/da)