The role of the internet on antinomy and autonomy: Mothers making health decisions for their babies represent a new patient culture
İnternetin çelişki ve özerklik üzerindeki rolü: Bebekleri için sağlık kararları veren anneler yeni bir hasta kültürünü temsil ediyor / Le rôle d'Internet sur l'antinomie et l'autonomie: Les mères prenant des décisions de santé pour leurs bébés représentent une nouvelle culture des patients
  1. Tez No: 847079
  2. Yazar: EDİBE BETÜL KARBAY ÇİLLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MICHEL BOURSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Halk Sağlığı, Halkla İlişkiler, Science and Technology, Public Health, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık bilgisi, karar verme, kullanıcı deneyimi, anne olma, hasta güvenliği, post-gerçeklik, Health information, decision-making, user experience, motherhood, patient safety, post-truth Au sein de la civilisation accompagnée du marché mondial
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Global pazarın eşlik ettiği medeniyet içinde bin bir çeşit hizmet ve ürün ve çevre koşulları arasından bireyler sağlıkları için en iyi ve doğru olanı seçmekle yükümlü tutulmaktadır. Bu seçimler, yaşamı ve bakımı, sağlık tercihlerinden tamamen ebeveynlerin sorumlu olduğu bir bebek için yapılıyorsa çok daha karmaşık ve özen isteyen bir süreç karşımıza olarak çıkmaktadır. Bu çalışmada, annelerin bir yaşın altındaki bebekleri için çeşitli kaynaklardan topladıkları çelişkili sağlık bilgileri sonucunda karar verme sürecindeki zorluklar araştırılmıştır. Çalışmada, konunun daha kapsamlı bir biçimde incelenebilmesi için Gömülü teori yaklaşımı benimsenmiş, üçleme yöntemi kullanılarak konu farklı açılardan temellendirilmiştir. İlk olarak, dört Facebook grubundan toplam 5723 mesaj, sağlık profesyonelleri ile ilgili annelerin ifadelerini ve beklentilerini ortaya çıkarmak amacıyla“doktor”anahtar kelimesiyle incelenmiştir. Daha sonra, annelerin ânın içindeki duygularını ifade edebilmelerine olanak sağlamak için, bebekleri 6 aylıktan küçük olan olan 10 anne, 6 ay boyunca günlük tutmuştur. Günlük tutma prosedürü, öncesi ve sonrası yapılan mülakatlarla desteklenmiştir. Ayrıca, başka 10 anne ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilerek deneyimlerini ve algılarını daha iyi anlamak amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar, annelerin karar verme süreçlerinin izini sürmek üzere kategorize edilmiştir. Araştırma bulguları daha sonra sağlığın tıbbileşmesi, sağlık bilgisi arama davranışı, çevrimiçi bilgilerin kullanıcı dostu sunumu ve güvenilirliği gibi konular çerçevesinde tartışılarak, sağlık bilgisi etrafında gelişen iletişim ortamı bağlamında incelenmiştir. Araştırma özünde, çevrimiçi sağlık bilgisi arayan annelerin çabalarından yola çıkarak yeni bir sağlık bakış açısını ve hasta kültürünü tasvir eden bir paradigma değişimini ortaya çıkarmıştır. Zira, karar vericilerin sağlıkla ilgili seçimlerin sorumluluğunu üstlenmesiyle yaşanan hasta-doktor ilişkisindeki ve beklentilerindeki dönüşüm belirginleşmiştir. Karar verici bakış açısından, danışılan doktor mutlak bir otorite olmaktan ziyade, internet üzerindeki çeşitli görüşlerden yararlanıldığı şekilde başvurulan bir bilgi kaynağı olarak ortaya çıkmıştır. Bu ortaya çıkan kültür, sağlık bilgisi arayan bireylerin çevrimiçi kaynaklar aracılığıyla nasıl bilgiyi nasıl şekillendirdiğini, izlediğini ve karar verdiğini gösterebilmek için My Eye Modeli aracılığıyla görselleştirilmiştir. Tüm bu süreç, sağlıkta tek bir gerçeğin bulunmadığının altını çizmekte ve sağlık bilgisi algılarının kültürel, politik ve bireysel faktörlere bağlı olduğunu vurgulamaktadır. Öyleyse şu sonuca varabiliriz ki, sağlık bilgisi kamuya açık, şeffaf ve erişilebilir bir şekilde sunulmalıdır. Ayrıca bireyler de eleştirel okuma ve araştırma alışkanlıkları ve elde edilen bilgileri yayma yolundaki çabalarıyla medeni hak ve özgürlükleri için sağlık savunuculuğu mücadelesine etmeye devam etmelidir. Nitekim sağlıklı çevre ve toplum bireye, sağlıklı birey de sağlıklı çevre ve topluma sağlık olarak geri dönmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the civilization accompanied by the global market, individuals are obligated to choose what is best and accurate for their health amid a diversity of services and products, and various environmental conditions. If these choices are made for an infant, where parents are entirely responsible for the child's life and care based on health preferences, a much more complex and intricate process emerges demanding heightened attention. This study investigates the challenge of mothers' decision-making about their babies under one-year-old across contradictory health information gathered from various sources. A grounded theory approach was adopted, employing the triangulation method for comprehensive exploration of the subject. Initially, 5723 messages from four Facebook groups were examined with the“doctor”keyword to unveil mothers' expressions and expectations related to healthcare professionals. Subsequently, to enable mothers to express their emotions in the moment, ten mothers with infants under 6 months old kept diaries for a period of six months. The diary-keeping procedure was supplemented with interviews conducted before and after the diary-keeping process. Furthermore, in-depth interviews were conducted with another 10 mothers in order to gain a deeper understanding of their experiences and perceptions. The results were categorized to pursue mothers' decision-making processes. Finally, the research findings were discussed within the framework of topics such as the medicalization of health, health information-seeking behavior, user-friendly presentation, and reliability of online information. This analysis aimed to explore the communication landscape evolving around health information. In essence, the research has revealed a paradigm shift that portrays a new perspective of health and patient culture, driven by the efforts of mothers seeking health information online. The transformation of the patient-doctor relationship became evident as decision-makers assumed responsibility for health-related choices. From the perspective of the decision-maker, the consulted doctor ceased to be an absolute authority but rather emerged as just one among many sources of information, akin to various opinions available on the internet. This emerging culture is visualized through the My Eye Model to illustrate how individuals seeking health information shape, monitor, and make decisions through the Internet. This process underscores the absence of a singular truth in health, highlighting that perceptions of health information are contingent upon cultural, political, and individual factors. Therefore, it can be concluded that information ought to be transparent and accessible to the public, and also individuals should assert their civil rights and freedoms through their educational pursuits, inquisitive reading habits, and ongoing efforts to disseminate acquired knowledge in the realm of health advocacy. Indeed, a healthy environment and society contribute to the well-being of individuals, and a healthy individual, in turn, contributes to the health of the environment and society.