Non-invaziv uygulamalarda kullanılan radyasyonların insan sağlığı üzerindeki etkileri ve tıpta kullanım alanları, Batman ilinde covid-19 pandemi döneminin radyasyon uygulamaları açısından değerlendirilmesi
The effects of radiation used in non-invasive applications on human health and their use in medicine, evaluation of the covid-19 pandemic period in Batman in terms of radiation applications.
  1. Tez No: 847080
  2. Yazar: SEYİTHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SALİH ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Radiation Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Batman ili, covid-19 pandemisi, kanserli ve engelli bireyler, Non-invaziv uygulamalarda kullanılan radyasyonlar, Batman province, Covid-19 pandemic, cancer and disabled individuals, radiation used in non-invasive applications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkileri dünya ölçeğinde farklı devletler, kurumlar ve kişiler tarafından incelenmiştir. Bu etkilerin yerel coğrafya ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Batman yöresi için bu eksikliği gidermek amacıyla non-invaziv uygulamalarda kullanılan radyasyonların İnsan sağlığı üzerindeki etkileri ve Tıpta kullanım alanları, Batman İlinde Covid-19 pandemi döneminin radyasyon uygulamaları açısından değerlendirilmesini kapsayacak şekilde incelenmiştir. Bu amaç için Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 2016-2021 yılları arası için, uygulanan tüm radyolojik tetkik sayıları ve özellikle seçilen; Kanser, engelli ve Covid-19'a yakalanmış hastaların non-invaziv tüm tetkikler ve bunlara bağlı tüm sonuçlar alındı. Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezinden de aynı yıllar arası için engelli birey sayısı alındı. Bu yıllara ait Batman il nüfus sayısı da internetten alındı (https://www.nufusu.com/ilce/merkez_batman-nufusu). Toplanan tüm verilerden sırasıyla tablolar, dairesel yüzdelik, sütün, çubuk ve çizgi grafikleri elde edilmiştir. Yorumlar bu tablo ve grafiklere dayalı olarak yapılmış ve bu yorumlardan da sonuçlar çıkarılmıştır. '
Özet (Çeviri)
The effects of radiation on human health have been studied by different states, institutions and individuals around the world. These effects are known to be associated with local geography. In order to eliminate this deficiency for the Batman region, the effects of the radiations used in Non-Invasive applications on human health, the fields of use in medicine and the evaluation of the Covid-19 pandemic period in Batman Province in terms of radiation applications were examined. For this purpose, all the number of radiological examinations applied from Batman Training and Research Hospital for the years 2016-2021 and especially selected; All non-invasive examinations and related results of patients with cancer, disability and Covid-19 were obtained. The number of disabled individuals was also obtained from Batman Guidance and Research Center for the same years. Batman province population numbers for these years were also obtained from the internet (https://www.nufusu.com/ilce/merkez_batman-nufusu). Tables, column and line graphs were obtained from all collected data, respectively. Comments were made based on these tables and graphs and the following conclusions were drawn from these comments '