Maneviyat ölçeği-27'nin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik çalışması
Development and validation of the spirituality instrument-27
- Tez No: 847110
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Maneviyat, Hemşirelik, Geçerlik, Güvenirlik, Kronik Hastalık, Spirituality, Nursing, Validity, Reliability, Chronic Disease
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik hastalığı olan bireylerden oluşan örneklemde maneviyatı değerlendirmek için geliştirilen“Maneviyat Ölçeği-27”'nin Türkçe'ye uyarlanması, geçerlilik ve güvenirlik çalışmalarının yapılmasıdır. Yöntem: Çalışma bir tıp fakültesi hastanesi kardiyoloji servisinde yatan ve kronik hastalık tanısı olan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan, iletişim kurmaya engeli olmayan 18 yaş üstü 267 birey ile 1 Temmuz-1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada amaçlı örneklem yöntemine göre dahil edilme kriterlerine uyan bireyler ile yüzyüze görüşme yöntemi ile veriler toplanmıştır. Veri toplama araçları görüşme formu ve Maneviyat Ölçeği-27'dir. Maneviyat Ölçeği-27, Dr. Elizabeth Weathers ve ark. (2020) tarafından kronik hastalığı bulunan kişilerde maneviyatın değerlendirilmesi amacıyla geliştirilen bir ölçek olup 27 maddeli, 5'li likert tiptedir. Verilerin analizinde SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Verilerin bilgisayar ortamına aktarılması araştırmacı tarafından yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi için SPSS AMOS 22 programı kullanılmıştır. Faktör analizi öncesinde verilerin faktör analizi için uygunluğu KaiserMeyer-Olkin (KMO) değeri (örneklemin yeterliğini kontrol etmek) ile Barlett's testi (dağılımın normalliğini ölçmek için) incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi %95 güven aralığında p< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma için Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan etik kurul izni, Tıp Fakültesi Hastanesinden kurum izni alınmıştı. Ayrıca çalışmaya katılan bireylerden çalışmanın amacı hakkında bilgi verilmiş ve yazılı onamları alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların %58,1'i erkek, %35,5'i ilköğretim, %27,7'si lise ve %31'8'i üniversite mezunudur. Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0.848, Barlett Küresellik testi 1874,818 'dir (p=0,000). Doğrulayıcı faktör analizine göre RMSEA 0,05, SRMR değeri 0,04, AGFI 0,87, GFI 0,92, NFI 0,91 ve CFI 0,90'dır. Ölçek öz değeri 1'in üzerinde olan 4 alt faktörde toplanmıştır. Faktör 1 (Başkalarına Bağlılık) için 38,24,Faktör 2 (Öz Aşkınlık) için 11,71, Faktör 3 (Öz farkındalık) için 10,56 ve Faktör 4 (Korumacılık ve İnanç) için 9,82 olup dört faktör toplam varyansın %70,34'ünü açıklamaktadır. Faktör analizi sonucu ölçeğin en yüksek madde faktörü yükü 0,812, en düşük madde faktör yükü ise 0,398 olarak saptanmıştır. Ölçeğin Cronbach's Alpha katsayısı 0,927 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Ölçeğin analiz sonuçları Maneviyat Ölçeği-27'nin kronik hastalıklı bireylerde geçerli ve güvenilir olduğunu göstermiştir. Türkçe'ye uyarlanan bu ölçek, kronik hastalığı olan bireylerin maneviyat boyutlarını ölçmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was aimed at adapting the“ Spirituality Scale-27”, which was developed to assess spirituality in a sample of individuals with chronic diseases, to Turkish language, and to conduct its validity and reliability study. Method: The study was carried out between July 1, 2021and December 1, 2021 with 267 individuals over the age of 18 who were hospitalized in the cardiology clinic of a medical faculty hospital, who were diagnosed with a chronic disease, who volunteered to participate in the study, and who were able to communicate. In the study, data were collected by face-to-face interviews with individuals who met the inclusion criteria using the purposeful sampling method. The tools used for data collection were as follows: Interview Form and Spirituality Scale-27. The Spirituality Scale-27 was developed by Dr. Elizabeth Weathers et al. (2020) to assess spirituality in people with chronic diseases. It has 27 items whose responses are rated on a 5-point Likert type scale.The SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) was used for the analysis of the data. The data were transferred to the computer by the researcher. The SPSS AMOS 22 program was used for confirmatory factor analysis. Before the factor analysis was performed, whether the data were suitable for factor analysis was tested with Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) test (to check the adequacy of the sample) and Barlett's test (to measure the normality of the distribution). Statistical significance level was accepted as p< 0.05 at 95% confidence interval. Ethics committee approval was obtained from the Non-Invasive Clinical Research Ethics Committee, and institutional permission was obtained from the Medical Faculty Hospital where the study was to be conducted. In addition, the individuals participating in the study were informed about the purpose of the study and their written consent was obtained. Results: Fifty eight point five of the participants are male, 35.5% are primary school graduates, 27.7% are high school graduates and 31.8% are university graduates. Kaiser-Meyer-Olkin value is 0.848, Barlett Sphericity test is 1874,818 (p=0.000). According to confirmatory factor analysis, RMSEA was 0.05, SRMR was 0.04, AGFI was 0.87, GFI was 0.92, NFI was 0.91, and CFI was 0.90. The scale was collected in 4 sub-factors with an eigenvalue above 1. Factor 1 (Loyalty to Others) was 38.24, Factor 2 (Self-Transcendence) was 11.71, Factor 3 (Self-awareness) was 10.56, and Factor 4 (Protection) was 9.82. The four factors were 70% of the total variance, explains 34 of them. As a result of factor analysis, the highest item factor load of the scale was found to be 0.812, and the lowest item factor load was 0.398. The Cronbach's Alpha coefficient of the scale was determined as 0.927. Conclusion: Analysis results of the scale showed that the Spirituality Scale-27 was valid and reliable in individuals with chronic diseases. This scale, adapted to Turkish, can be used to measure the spirituality dimensions of individuals with chronic diseases.