Çorlu ilçesinde silaj üretimi, silaj üretim tekniği sorunları ve çözüm yolları
Silage production, silage production technigues and the problem of silage production in Çorlu
- Tez No: 84717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Silage, silage quality, silage producing, silage production techniques, and the problem of silage production. Tc YÜKSEKÖ?RETİM KURULU
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Araştırma 1998-1999 yıllarını kapsayan dönemde Tekirdağ'ın Çorlu İlçesinde yürütülmüştür. Bu çalışma, Çorlu İlçesinde farklı türdeki yem bitkilerinden yapılan silajların kalitesini belirlemek, üretim tekniklerini incelemek, silaj yapımında karşılaşılan sorunlar ve bunların çözüm yollarını araştırmak ve bundan sonra yapılacak çalışmalara, özellikle yetiştiricilere yardımcı olmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma silaj üretiminin daha yoğun olarak yapıldığı köyleri kapsamaktadır. Çorlu ilçesine bağlı toplam 20 köy ve 2 belde olup, 1998 yılında silaj yapılan köy sayısı 14 tür. İlçede hayvancılık işletmesi sayısı ise 1396 olup, bu işletmelrin 192'sinde 10 baş ve üzerinde hayvan bulunmaktadır. Silaj yapan işletme sayısı 54, toplam silaj miktarı 1998 yılı itibari ile 2000 ton civarındadır. İlçede silaj yapılan bitkiler içinde mısır fermantasyonunun kolay olması, katkı maddesi gerektirmemesi, uygun üretim teknikleri kullanılması durumunda verimin yüksek olması, ekonomikliği, n. ürün üretimine elverişli olması gibi nedenlerden dolayı en fazla tercih edilen yem bitkisidir. Üretim miktarı çok düşük olmakla birlikte bir işletmede 20 ton civarında buğday silajı yapılmaktadır. Bazı işletmelerde deneme amaçlı olarak ot silajı yapılmış fakat gerekli katkı maddelerinin kullanılmamasından dolayı verim düşüklüğü ve kaybın çok oluşu nedeni ile üretimine son verilmiştir.İşletmelerin hemen hepsi hamur olum döneminde silaj yapmışlardır. Koçanlı silaj yapma oram oldukça yüksektir. İlçede biri Tarım İlçe Müdürlüğü'ne ait olmakla birlikte toplam 8 adet silaj makinesi mevcuttur. Silaj makinesi çiftçiler tarafından genellikle kira ile temin edilmektedir. Katkı maddesi olarak en fazla tuz kullanılmaktadır. İlçede 1992 yılında başlayan silaj üretimi Tarım İlçe Müdürlüğünün teşvikleriyle artarak devam etmesine rağmen silaj yapan işletmelerin oranı çok düşüktür (%3. 8). Anahtar Kelimeler : Silaj, silaj kalitesi, silaj üretimi, silaj üretim tekniği, silaj üretiminin sorunları.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY This research has been carried out throughout the years, 1998 and 1999. This study has been done to determine what the quality of silage in Çorlu, is the silage that is made of the various plants used to make fodder, to study the techniques of production, to find out the problems we night meet during the production of the silage, to find out solutions to cope with these problems and finally, to meet the need that will probably occur during further studies and also to help especially those who grow these plants. The research covers the villages where the production of silage is intensively made. There have been 20 villages and two districts, the administration of which is ruled by the city-like town called Çorlu. The number of the villages in 1988, where silage was produced is 14. The number of the farms where people keep livestock is 1396. Of the 1396 farms, 192 have 10 or more animals. The number of the silage-producer is 54. The amount of the total silage was 2000 tons by the year 1998. Corn is the most preferable plant because the process of its fermentation is relatively easy among the others to make silage in the town. It doesn't require additives and its productivity increases enormously when proper techniques of production are used; and also it is economical. Thus it is convenient to get to products in a year round. About 20 tons of silage of wheat is stored at one station despite the low rate of production. Once weed silage was made for the purpose of experiment at some stations. However, the production was stopped because of the decrease observed in the productivity and that the large amount of loss occurred when the use of essential additives was avoid. Almost all of the farms or stations made silage during the time of dough-formation. The rate of the production of silage with corncobs is considerably high in the town. The total number of machines is 8 and they belong to ministry of agriculture and village affairs directory of town. The farmers supply silage machines by renting those. Salt is widely used as additive. Although producing silage has continued increasing whit the encouragement supported by the ministry of agriculture and village affairs directory of town, which started in the town in 1992, the rate of silage-producer is low in number (%3.8).