E-sporda etik dışı davranışları incelemeye yönelik ölçek geliştirme çalışması
Scale development study to examine unethical behavior in e-sports
- Tez No: 847276
- Danışmanlar: DR. NİLAY UTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: E-Spor, Etik, Spor Etiği, Etik Dışı Davranışlar, E-Sports, Ethics, Sports Ethics, Unethical Behaviors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Araştırmanın amacı E-Sporda etik dışı davranışların incelenmesine yönelik ölçek geliştirmektir. Araştırma evreni, elektronik sporda (E-spor) profesyonel veya amatör düzeyde katılım sağlayan bireyleri içermektedir. Bu kişiler, 18 yaşından büyük olup, en az 3 yıl süreyle amatör olarak E-sporla ilgilenmiş ya da en az 1 yıl süreyle E-Spor akademi liglerinde e- sporcu veya takım koçu olarak görev almıştır. Ayrıca, en az 1 yıl süreyle profesyonel takımlarda E-sporcu veya takım koçu olarak görev yapmış veya Türkiye Elektronik Sporlar Federasyonu (TESFED) belgesine sahip en az 1. Kademe Antrenörler de bu araştırma evrenine dahildir. Araştırma da uygulanan ölçek geliştirme çalışmasının ihtiyacı olan madde havuzu e-sporu, etik davranışları ve spor etiğini konu alan literatür çerçevesinde oluşturulmuştur. Oluşturulan madde havuzu Spor Bilimleri Fakültelerinde görev yapan akademisyenler ve Dil bilimciler ile paylaşılmıştır. Kapsam geçerliliğinin sağlanabilmesi için Lawse tekniği uygulanmıştır. Alan uzmanlarından maddelerin her birini 1 ile 3 arasında değerlendirmesi istenmiştir. Bu sayede KGO oranları hesaplanmıştır. E-spora profesyonel veya amatör düzeyde oyun oynayan 51 kişilik guruba pilot uygulama yapılmış ve 2 maddenin cevaplamada güçlük çekildiği ortaya çıkmıştır. AFA çalışmasına 301 kişi, DFA çalışmasına 301 kişi katılmıştır. AFA ve DFA katılımcıları farklı kişilerden oluşmaktadır. Örneklem guruplarına uygulamalar sonrasında geçerlilik ve güvenirlik hesaplamaları yapılmıştır. Geliştirilen e-sporda etik dışı davranışlar ölçeğinin literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to develop a scale to examine unethical behavior in E-Sports. The research population includes individuals who participate in electronic sports (E-sports) at a professional or amateur level. These people are over the age of 18 and have been interested in E-sports as an amateur for at least 3 years or have worked as an e-athlete or team coach in E- Sports academy leagues for at least 1 year. In addition, at least 1st Level Coaches who have worked as an E-athlete or team coach in professional teams for at least 1 year or have a Turkish Electronic Sports Federation (TESFED) certificate are also included in this research universe. The item pool required for the scale development study applied in the research was created within the framework of the literature on e-sports, ethical behavior and sports ethics. The created item pool was shared with academicians and linguists working in Sports Sciences Faculties. Lawse technique was applied to ensure content validity. Field experts were asked to evaluate each of the items between 1 and 3. In this way, KGO rates were calculated. A pilot application was made to a group of 51 people who play e-sports at a professional or amateur level, and it was revealed that 2 items were difficult to answer. 301 people participated in the EFA study and 301 people in the CFA study. EFA and CFA participants consist of different people. After the applications to the sample groups, validity and reliability calculations were made. It is thought that the developed unethical behavior scale in e-sports will contribute to the literature.