Rotator manşet yırtıklarının omuz ve boyun bölgesindeki anatomik yapılarla ilişkisi
The relationship between rotator cuff tears and anatomical structures in the shoulder and neck region
  1. Tez No: 847294
  2. Yazar: MEHMET AKİF AKÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR KELEŞ ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz ağrısı, Boyun ağrısı, Rotator manşet, Servikal omur, Shoulder pain, Neck pain, Rotator cuff, Cervical spine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Rotator manşet patolojileri omuz ağrısının en sık nedenidir. Omuz ağrısının altında yatan sebeplerden birinin de boyun bölgesindeki patolojilerle ilgili olabileceğini düşünmekteyiz. Bu sebeple çalışmamızda omuz ağrısı şikâyeti ile hastaneye başvuran hastaların, servikal omurga ve omuz eklemindeki anatomik yapıları ve bu bölgelerin muhtemel patolojilerini detaylı bir şekilde değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda retrospektif tarama yöntemi kullanılmıştır. 2017-2019 yılları arasında Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Kliniğine omuz ağrısı şikayeti ile başvuran Hastane Yönetim Bilgi Sisteminden“M25.51-Eklemde ağrı, omuz bölgesi”tanısı girilen tüm hastaların MR görüntüleri retrospektif olarak incelendi. 618 hasta çalışmaya dahil edildi. Taranan hastaların yaş, cinsiyet, omuz ve servikal patolojileri excel programına kayıt edildi. Bu patolojiler arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların %13'ünde (n=83) hem omuz patojisi hem de boyun patolojisi ve bu patolojiler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Boyun bölgesinde en sık görülen patoloji“annüler bulging”olarak tespit edildi. Cinsiyet yönünden patolojilerde bir farklılık bulunmadı. Rotator manşet yırtık tiplerine göre hem kadınlarda ve hem erkeklerde en sık görülen yırtık tipinin supraspinatus yırtık tipinde“supraspinatus parsiyel yırtık bursal taraf”olduğu, infraspinatus yırtık tipinde ise“infraspinatus parsiyel yırtık”olduğu görüldü. Omuz patolojileri incelendiğinde; kadınlarda erkeklerden daha fazla omuz patolojisi görüldü. Kadınlarda en sık görülen omuz patolojisinin“akromion tip 2”ve“subkorakoid effüzyon”olduğu; erkeklerde ise en sık görülen omuz patolojisi“subkorakoid effüzyon”ile“ac eklem artrozu”olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları sadece omuz ağrısı şikâyeti ile polikliniğimize başvuran hastaların servikal bölge patolojilerinin de olabileceğini tespit ettik. Klinik değerlendirmede servikal bölge muayenesinin detaylı ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Rotator cuff pathologies are the most common cause of shoulder pain. We think that one of the underlying causes of shoulder pain may be related to pathologies in the neck region. Therefore, in this study, we aimed to evaluate the anatomical structures of the cervical spine and shoulder joint and the possible pathologies of these regions in patients admitted to hospital with shoulder pain. Method: Retrospective screening method was used in our study. MR images of all patients who were admitted to the Orthopedics Clinic of Antalya Atatürk Public Hospital with the complaint of shoulder pain between 2017 and 2019 with the diagnosis of“M25.51-Pain in the joint, shoulder region”entered from the Hospital Management Information System were retrospectively analyzed. 618 patients were included in the study. Age, gender, shoulder and cervical pathologies of the scanned patients were recorded in an excel program. The relationship between these pathologies was analyzed. Results: In 13% (n=83) of the patients included in our study, both shoulder pathology and neck pathology and a statistically significant relationship between these pathologies were found. The most common pathology in the neck region was found to be“annular bulging”. There was no difference in pathologies in terms of gender. According to rotator cuff tear types, the most common tear type in both men and women was“supraspinatus partial tear bursal side”in supraspinatus tear type and“infraspinatus partial tear”in infraspinatus tear type. When shoulder pathologies were analyzed, more shoulder pathologies were seen in women than in men. The most common shoulder pathologies in women were“acromion type 2”and“subcoracoid effusion”, while the most common shoulder pathologies in men were“subcoracoid effusion”and“ac joint arthrosis”. Conclusion: The results of our study showed that patients presenting to our outpatient clinic with only shoulder pain may also have cervical region pathologies. We think that cervical region examination should be evaluated carefully and in detail in clinical evaluation.