C5-C6 radikülopati ve omuz rotator manşon lezyonlarının birlikte görülme sıklığının araştırılması
Investigation of the frequency of C5-C6 radiculopathy and shoulder rotator cuff lesions coexistance
- Tez No: 406752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ ÖZOĞUL ÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Servikal radikülopati, rotator manşon lezyonu, impingement sendromu, kök basısı, Cervical radiculopathy, rotator cuff lesion, impingement syndrome, root compression
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
C5-C6 kök basısına bağlı radikülopati tablosu boyundan omuza yansıyan ağrının sebeplerinden biridir. Bu tablo omuz kuşağı kaslarını olumsuz etkileyip fonksiyonelliği bozabilmenin yanı sıra omuz rotator manşon yırtıklarını da taklit edebilir. Bu çalışmanın amacı; C5 ve/veya C6 sinir köklerinin basısıyla ortaya çıkan radikülopatinin omuz rotator manşon patolojileri ile birlikteliğini ve bunun ağrı ve dizabilite üzerine etkisini, klinik bulgular ve omuz MRG bulguları ile birlikte değerlendirmekti. Çalışma polikliniğimize boyundan omuza yayılan ağrı şikayeti ile başvuran, çalışmaya dahil edilme ve çalışmadan dışlanma kriterlerini karşılayan 65 hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak taranarak gerçekleştirildi. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, meslek), boyun ve omuz ağrısı süreleri, nöropatik ağrı varlığı, baş üstü aktivite gerektiren işlerde çalışma durumları, boyun, omuz ve nörolojik muayene ile ilgili verileri kaydedildi. Hastaların ağrı düzeyini değerlendirmek için boyun ve omuz ağrısına yönelik vizüel nümerik skala (VNS), omuz fonksiyonelliğini değerlendirmek için ise Quick DASH ve Omuz Ağrı ve Özürlülük İndeksi (OAÖİ) ile ilgili veriler kaydedildi. Hastaların servikal MRG tetkikleri C5-C6 kök basısı varlığı açısından değerlendirildi ve buna göre hastalar üst trunkus kök basısı (ÜTKB) olanlar ve olmayanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu gruplar omuz MRG'de tespit edilen impingement evreleri, rotator manşon ve biseps kası patolojileri, akromiyoklavikular eklem (AKE) hipertrofisi, adeziv kapsülit ile uyumlu bulgular, humerus başındaki değişiklikler ve labrum yırtığı açısından karşılaştırıldı. Sonuçlar incelendiğinde; hastaların %44,6'sında ÜTKB saptandı, %55,4 saptanmadı. Hastaların %12,3'ünde C5 kök basısı, %41,5'inde C6 kök basısı mevcuttu. ÜTKB saptanan hastaların %20,7'sinde ise hem C5 hem C6 kök basısı gözlendi. VNS-boyun skorları ÜTKB olmayanlarda anlamlı olarak daha yüksekti; ancak VNS-omuz skorları açısından farklılık yoktu. Hastalar Hawkins ve Neer testlerine göre klinik impingement sendromu olarak değerlendirildiğinde gruplar arasında farklılık saptanmadı. Yergason, Speed, Hawkins, Jobe testleri ÜTKB olmayanlarda daha yüksek oranda pozitifti, bunlardan Yergason ve Jobe testleri istatsitiksel olarak anlamlıydı. Omuz impingement sendromunu ve rotator manşon kas güçlerini değerlendiren diğer testlerde gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Nörolojik muayene bulguları ve omuz eklem hareketlerinde kısıtlılık açısından gruplar arasında farklılık saptanmadı. Omuz MRG tetkiklerinde her iki gruptada en sık evre 2 impingement sendromu saptandı ve gruplar arasında radyolojik impingement evrelemesinde farklılık saptanmadı. Rotator manşon kaslarından yalnızca subskapularis kasında yırtık ÜTKB olanlarda anlamlı olarak daha yüksekti, diğer omuz MRG bulguları açısından gruplar arasında farklılık yoktu. OAÖİ anketinin ağrıyı değerlendiren bölümünden elde edilen skorlar ÜTKB olmayan grupta daha yüksekti. Quick DASH ve OAÖİ dizabilite ve toplam skorları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Bu çalışmayla elde ettiğimiz bulgular servikal MRG'de saptanan ve boyundan omuza yayılan ağrıya neden olan C5-C6 kök basısının omuzun klinik, radyolojik ve fonksiyonel durumundaki yetersizlik açısından predispozisyon yaratmadığını desteklemektedir. Sadece servikal MRG veya omuz MRG bulgularına dayanarak ağrının kaynağının söylenmesi de güç görünmektedir. Yine de omuz ağrısı ile başvuran hastalarda primer patolojinin rotator manşon dışı problemler olabileceği de göz önünde bulundurulmalı ve bu anlamda servikal radikülopatiler de değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Radiculopathy due to C5-C6 root compression is one of the causes of pain radiating from neck to shoulder. This can compromise function with a negative impact on shoulder girdle muscles and it can also mimic rotator cuff tears. The aim of this study was to evaluate the coexistence of radiculopathy due to C5 and/or C6 root compression with rotator cuff pathologies and its effect on pain and disability with clinical signs and shoulder MRI findings. The study was conducted by retrospective scanning of medical records of 65 patients who fulfilled the inclusion and exclusion criteria of the study and who applied to our outpatient clinic with pain radiating from neck to shoulder. Demographic data (age, gender, occupation), duration of neck and shoulder pain, presence of neuropathic pain, jobs involving overhead activities and data of neck, shoulder joint and neurologic examination were recorded. Vısual numerical scale (VNS), Quick DASH and Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) were used to determine pain and function of shoulder joint, respectively. Cervical MRI was used to evaluate C5-C6 root compression and they were separated into two groups as patients with and without upper trunk root compression (UTRC). These groups were compared in regard to impingement grades, rotator cuff and bicipital muscle pathologies, acromioclavicular joint hipertrophy, adhesive capsulitis, humeral head changes and labral tears. UTRC was detected in 44,6% of patients while 55,4% lacked it. C5 root compression was present in 12,3% and C6 root compression was present in 41,5% of patients. Compression of both C5 and C6 roots was found in 20,7% of patients with UTRC. VNS-neck scores were significantly higher in patients without UTRC; however there was no difference between VNS-shoulder scores. When patients were evaluated for clinical impingement syndrome with Hawkins and Neer tests, no difference was found between the groups. Higher percentage of patients without UTRC had positive Yergason, Speed, Hawkins and Jobe tests and the difference s of the positivity of Yergason and Jobe tests were statistically significant. The two groups were not found to have significant difference in the other tests considering shoulder impingement syndrome and rotator cuff muscle strength. Neurologic examination findings and limitation of shoulder joint ranges of motion were not found to be different between the groups. Grade 2 impingement syndrome was the most common in shoulder MRI's of both groups and radiologic grading of impingement did not reveal any differences between the groups. Subscapular muscle tear was significantly higher in patients with UTRC, other shoulder MRI findings were not different between the groups. The pain domain of SPADI revealed higher scores in the group without UTRC. Quick DASH and SPADI disability and total scores were not significantly different between the groups. Conclusively; our findings reveal that pain radiating from neck to shoulder region that is caused by C5-C6 root compression does not create a predisposition for clinical, radiologic and functional pathologies of the shoulder joint. It seems difficult to diagnose the exact origin of pain by depending solely on the findings of cervical or shoulder joint MRI. Yet; patients who refer with shoulder pain should be evaluated in regard to problems other than rotator cuff disorders as the primary pathology and cervical radiculopathy should be considered in the differential diagnosis.