Lokal ileri evre meme kanseri tanılı hastalarda, prognostik nütrisyonel indeksin prognoz ile ilişkisi
The relationship of prognostic nutritional index with prognosis in patients diagnosed with locally advanced breast cancer
  1. Tez No: 847361
  2. Yazar: NAZİRE OSMANÇELEBİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. CEREN GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanser, prognostik nütrisyonel indeks, sağkalım, Breast cancer, prognostic nutritional index, survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı, lokal ileri evre meme kanserinde prognostik nütrisyonel indeksin ve diğer immun inflamatuar belirteçlerin, hastalıksız sağkalım (DFS) ve genel sağkalım (OS) ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2014-2019 yılları arasında tanı almış, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde takip edilen lokal ileri evre 125 meme kanseri tanılı hasta alındı. Hastaların demografik özellikleri, menapoz durumları, biyopsi materyallerindeki ki 67 oranları, hormon reseptör [östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PR)] ve insan epidermal büyüme faktör reseptörü (HER2) özellikleri incelendi. Araştırılan prognostik immun inflamatuar belirteçlere [ prognostik nütrisyonel indeks (PNI), pan immün inflamatuar değer (PIV), sistemik immün cevap indeksi (SIRI), C reaktif protein/albümin oranı (CAR), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) ] yönelik, tam kan sayımı, albümin ve C reaktif protein (CRP) değerleri kaydedildi. Hastaların hastalıksız sağkalım süreleri ve 5 yııllık sağkalım durumları araştırıldı. Çalışılan tüm belirteçlerin pre ve post menapozal alt gruplarda DFS ve 5 yıllık genel sağkalım ile ilişkisi araştırıldı. Progresyonsuz sağkalım; progresyon görülen hastalarda tedavi başlangıcından hastalığın progrese olduğu tarihe, progresyon görülmeyen hastalarda son kontrol tarihine, progresyon görülmeden ölen hastalarda ölüm tarihine kadar geçen süre olarak belirlendi. Sağkalım analizleri için Kaplan Mayer yöntemi, çok değişkenli verilerin değerlendirilmesi için Ki kare testi kullanıldı. Bulgular: Hastaların median tanı yaşı 52,7±11,09 idi. Hastalar ER, PR, HER2 özelliklerine ve ki 67 oranlarına, pre-post menapoz olma durumlarına göre sınıflandırıldı. 125 hastanın dahil edildiği çalışmamızda, 46 hasta luminal A, 62 hasta luminal B, 8 hasta Her2 overeksprese ve 9 hasta triple negatif grupta yer almaktaydı. 97 hasta post menapozal ve 28 hasta pre menapozal gruptaydı. Hastaların tedavi öncesi bakılan PNI median değeri (54,5) cutt of olarak belirlendi. Çalışmada değerlendirilen diğer indeks ve oranların sınır değerleri de median değerleri hesaplanarak ölçüt olarak alındı. PNI değeri ile DFS süresi arasında ilişki bulunamazken; araştırılan belirteçlerden CAR değerinin düşük olması genel hasta grubunda ve post menapozal grupta daha uzun DFS süresi ile ilişkili olarak bulundı. Sonuç: Lokal ileri meme kanserinde tedavi öncesi değerlendirilen PNI ve diğer immun inflamatuar belirteçler ile DFS ilişkisini incelediğimiz çalışmamızda, CAR değerinin hastaların progresyonsuz sağlım süresi ile ilişkili olduğu görüldü. Yüksek PNI değerinin daha uzun hastalıksız zaman ile korelasyonu saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of our study is to investigate the relationship of prognostic nutritional index and other immune-inflammatory markers with disease-free survival and overall survival in locally advanced breast cancer. Materials and Methods: The study included 125 patients diagnosed with locally advanced breast cancer who were diagnosed between 2014 and 2019 and followed up in the Medical Oncology clinic of Bağcılar Training and Research Hospital. Demographic characteristics of the patients, menopausal status, K-67 ratios in biopsy materials, hormone receptor (ER), PR) and HER2 characteristics were examined. Complete blood count, albumin and CRP values for the investigated prognostic immune inflammatory markers (PNI, PIV, SIRI, CAR, NLR, PLR) were recorded. In those with disease progression, disease-free survival time and 5-year survival were investigated in all patients. Progression-free survival was determined as the period from the start of treatment to the date of disease progression, to the date of last follow-up in patients without progression, and to the date of death in patients who died without progression. The Kaplan Mayer method was used for survival analysis, and the Chi-square test was used to evaluate multivariate data. Results: The median age at diagnosis of the patients was 52,7±11,09. Patients were classified according to ER, PR, HER2 characteristics and Ki 67 ratios, and pre-post menopause characteristics. In our study, which included 125 patients, 46 patients were in the luminal A, 62 patients were in the luminal B, 8 patients were in the Her2 overexpressed group and 9 patients were in the triple negative group. 97 patients were in the post-menopausal group and 28 patients were in the pre-menopausal group. Median PNI value of the patients before treatment (54,5) cutt of. The limit values of other indexes and ratios evaluated in the study were also taken as criteria by calculating their median values. In our study, while there was no relationship between PNI value abd DFS time; among the markers investigated, lower CAR value was found to be associated with longer DFS time in the overall and post menopausal group. Conclusion: In our study which we examined the relationship between DFS and PNI and other immüne inflammatory markers evaluated before treatment in locally advanced breast cancer, it was seen that the CAR value was associated with the progression free survival time of the patients. There was no correlation of higher PNI value with longer disease free survival time.