Stereotaktik radyocerrahinin long evans rat modelinde oluşturulan alkol bağımlılığı üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of stereotactic radiosurgery effect on alcohol addiction in the long evans rat model
- Tez No: 847386
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT EMRE YAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: stereotaktik radyocerrahi, nucleus accumbens, bağımlılık, psikoşirurji, stereotactic radiosurgery, nucleus accumbens, addiction, psychosurgery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada bağımlılık tedavisinde umut vadeden bir hedef olan nucleus accumbensin sıçanlarda Gamma Knife stereotaktik radyocerrahi ile hedeflenmesinin etkileri incelenmiştir. Bağımlılık modeli oluşturulan Long-Evans tipi sıçanların bilateral nucleus accumbens bölgelerine %100 izodozda 100 Gy olacak planda Gamma radyasyon uygulanarak takip edilmiştir. Tüm deney sırasında ağırlık, besin tüketimi, su tüketimi, alkollü su tüketimi kaydedilmiş, davranış deneyleri uygulanmış, yoksunluk periyodu ve kinin uygulamasının etkileri incelenmiştir. Yüksek doz kinin testi sırasında stereotaktik cerrahi uygulanmış dişi sıçanların alkol tercih yüzdesinde yaklaşık 9 puanlık azalma olduğunu göstermektedir. Kontrol grubu sıçanlarda herhangi bir azalma izlenmemiş olup aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu durum nucleus accumbensin radyonöromodülasyonunun bağımlılık üzerinde etki oluşturabildiği lehine yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of Gamma Knife stereotactic radiosurgery to nucleus accumbens, a promising target for addiction treatment, in rats was investigated. An addiction model was developed in Long-Evans rats and the bilateral nucleus accumbens areas were targeted with Gamma radiation according to a plan that would yield 100 Gy at 100% isodose. Food, water, alcohol consumptions and weight were recorded throughout the experiment, behavioral experiments were conducted, and the effects of the withdrawal period and quinine application were examined. The high-dose quinine test shows that there was an approximate 9-point decrease in the alcohol preference percentage of the female rats on which stereotactic surgery was performed. There was no decrease observed in the control group rats and the difference between groups was found to be statistically significant. These results were interpreted in favor of the ability of the radioneuromodulation of the nucleus accumbens to have an effect on addiction.