Postpartum kanamanın erken tespitine yönelik yöntem geliştirme ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Development of a method for early detection of postpartum haemorrhage and evaluation of its effectiveness
- Tez No: 847419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇELİK, DOÇ. DR. MUHAMMET TAHİR GÜNEŞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Postpartum kanama, makine öğrenmesi, CART algoritması, erken uyarı, yapay zeka, Postpartum haemorrhage, machine learning, CART algorithm, early warning, artificial intelligence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Postpartum kanamanın erken tespit edilebilmesine yönelik bir yöntem geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma kapsamında postpartum kanamanın değerlendirilmesinde kullanılan parametreler kanama miktarı, kan basıncı ve nabız değerleri olarak belirlenmiştir. İlk olarak kanama miktarını ölçebilen bir elektronik devre geliştirilmiş ve güvenilirlik deneyleri yapılmıştır. Ayrıca ölçüm sonuçlarını etkileyebilecek faktörleri dışlamak üzere ölçüm çalışmaları yapılmıştır. Yapılan bu ölçüm sonuçları ortalama ± standart sapma, minimum-maksimum değerler, medyan, mod değerleri ve Pearson korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Ardından geliştirilen elektronik devre kullanılarak makine öğrenmesinde kullanılmak üzere bir veri seti oluşturulmuştur. Makine öğrenmesinde denetimli makine öğrenmesi algoritmalarından Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları algoritması kullanılmıştır. Kullanılan algoritmanın performansı doğruluk, kesinlik, duyarlılık ve F1 skoru değerleri ile belirlenmiştir. Bununla beraber Microsoft Visual Studio programı ile bir uyarı sistemi oluşturulmuştur. Uyarı sisteminde bulunan kanama miktarı göstergesine geliştirilen elektronik devre verileri; kan basıncı ve nabız göstergelerine ise kol bandı vasıtası ile kablosuz olarak aktarılmıştır. Bulgular: Makine öğrenmesinde kullanılan algoritmanın performas ölçütlerinden doğruluk oranı %88, kesinlik oranı %94, duyarlılık oranı %91 ve F1 skoru %93 olarak bulunmuştur. Ayrıca yapılan dışlama ölçümlerinde pozisyon ile ağırlık ve pozisyon ile ölçüm şekli arasındaki ilişki incelenmiştir. Supine, semi fowler's, dik oturur ve lateral pozisyon ile 45-59, 60-74 ve 75 kg üstü ağırlıklar arasında; simülatör, insan ve giyilebilir versiyon ölçümleri arasında da yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak postpartum kanamanın erken tespit edilmesine yönelik %88 başarıyla tahmin işlemi gerçekleştirilen bir erken uyarı sistemi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to develop a method for early detection of postpartum haemorrhage and to evaluate its effectiveness. Method: Within the scope of the study, the parameters used in the evaluation of postpartum haemorrhage were determined as bleeding amount, blood pressure and pulse values. Firstly, an electronic circuit capable of measuring the amount of bleeding was developed and reliability experiments were performed. In addition, measurement studies were carried out to exclude factors that may affect the measurement results. These measurement results were evaluated with mean ± standard deviation, minimum-maximum values, median, mode values and Pearson correlation coefficient. Then, a data set was created to be used in machine learning using the developed electronic circuit. Classification and Regression Trees algorithm, one of the supervised machine learning algorithms, was used in machine learning. The performance of the algorithm was determined by accuracy, precision, sensitivity and F1 score values. In addition, a warning system was created with Microsoft Visual Studio programme. The data of the electronic circuit developed for the bleeding amount indicator in the warning system were wirelessly transmitted to the blood pressure and pulse indicators via an armband. Results: Among the performance measures of the algorithm used in machine learning, the accuracy rate was found to be 88%, precision rate 94%, sensitivity rate 91% and F1 score 93%. In addition, the relationship between position and weight and position and measurement method were analysed in the exclusion measurements. A highly positive and significant correlation was found between supine, semi fowler's, upright sitting and lateral position and weights 45-59, 60-74 and over 75 kg, and between simulator, human and wearable version measurements. Conclusion: As a result, an early warning system for the early detection of postpartum haemorrhage has been developed with 88% successful prediction.