الديون المتعثرة في المصارف الإسلامية:دراسة تطبيقية علي مصرف الجمهورية الليبي
İslami bankaların şüpheli alacakları: Libya Cumhuriyet Bankası üzerinde uygulamalı bir çalışma
- Tez No: 847507
- Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslâmî bankalar, Finansman, Temerrüd borçları, Borç krizi, Islamic Banking, Finance, Troubled Debt, Debt Crisis
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, İslâmî bankalarda borç temerrüdüne yol açan nedenleri belirlemeyi, İslâmî bankacılığın özelliklerini ve temerrütleri önlemedeki koruyucu rolünü netleştirmeyi, sorunlu/temerrüd borçlarla başa çıkma yollarını bilmeyi ve bu sorunu çözmek etmek için bir sonuç çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmada borç temerrüdü kavramının teorik yönü, aşamaları ve formları incelenerek betimsel yaklaşım; ardından bilgi toplamak amacıyla dağıtılan anketten elde edilen istatistikler analiz edilerek analitik bir yaklaşım izlenmiştir. Ayrıca bu veriler, sosyal bilimler için istatistiksel yazılım paketi (SPSS) tarafından da işlendi. Çalışma, Libya'daki İslâmî bankalarda yüksek düzeyde borç temerrüt nedenlerine ulaşmıştır. Bunun yanı sıra İslâmî bankalardaki borç temerrüdünün en yaygın nedenleri öncelikle yatırımdan kaynaklanmaktadır. İkinci derecede finansmana, üçüncü derecede ise bankalarla ilgili nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bunun nedeni ise bankacılık garantilerinin zayıflığı, İslâmî bankada bağımsız bir şerî organının bulunmamas ı, finansman konusunda doğru bilgi eksikliği ve İslâmî bankalar tarafından finanse edilen projeler için ekonomik fizibilite çalışmalarının düşük kalitede olmasıdır. Çalışmada, müşterilerin finansmanına karar vermeden önce müşterilerinin koşullarını öğrenmek için bankalar arasında koordinasyonun gerekliliği ve müşterilerin sunduğu projeleri finanse etmeden önce incelemek için ekonomik fizibilite çalışmaları alanında ihtisas komiteler inin oluşturulması tavsiye edildi ve ayrıca finanse edilmek için sunulan projelere finansman verilmeden önce saha ziyaretlerinin yapılmasını ve sağlanan garantilerin değerinde meydana gelen değişikliklerin sürekli olarak takip ve değerlendirilmesinin sağlanması tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to clarify the reasons that lead to troubled debt in Islamic banks, and to clarify the characteristics of Islamic banking and its preventive role in avoiding troubled debt. Knowing the ways to deal with troubled debt, and deducing suggestions to remedy this problem. this study followed the descriptive approach by studying the theoretical aspect of the concept of troubled debt, its stages and forms, and then the analytical approach by analyzing the statistics that resulted from the questionnaire that was distributed to collect information. The data was processed by the statistical software package for the social sciences (SPSS). The study found a high level of causes of troubled debt in Islamic banks in Libya, as well as that the most causes of troubled debt in Islamic banks are primarily due to investment, and secondly to financing, and in the third degree is due to reasons related to banks, and this is due to the weakness of banking guarantees. The lack of an independent Shariah body at the Islamic bank, the lack of accurate information about financing, and the poor quality of economic feasibility studies for projects financed by Islamic banks. The study recommended the necessity of coordination between banks in order to familiarize themselves with the conditions of clients before making decisions to finance them, and the formation of specialized committees in the field of economic feasibility studies to study projects submitted by clients before financing them, and to ensure that field visits to projects submitted for financing before granting financing, and the need for continuous follow-up and evaluation of the changes that The value of the guarantees provided.