معالجة الديون المتعثرة في البنوك الإسلامية من منظور قانوني شرعي: دراسة حالة العراق
İslami bankalarda tahsili gecikmiş borçların hukukî ve şerî perspektiften incelenmesi: Irak örneği
  1. Tez No: 936215
  2. Yazar: MAHA SABRI JABBAR AL-SHAMMARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAID ALAZAKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İslami bankalar, Şeriat ve finans kuruluşları, kötü borçlar, borçlanma, Islamic banks, financial and Sharia institutions, non-performing debts, borrowing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışma, Irak'taki islami bankalardaki takipteki borçların hukuki ve Şeriat perspektifinden ele alınmasına ilişkin kapsamlı bir bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışma, borç temerrütünün ana nedenlerini belirleyerek takipteki borçlarla başa çıkma sürecini ele almakta ve ayrıca borçlunun ekonomik ve mali nedenlerini araştırmayı ve borcunu geri ödeme kabiliyetini değerlendirmeyi içermektedir. İslami bankalara, borçlunun meşru hedeflerine ulaşmak için yasal ve meşru destek sağlanmalıdır. borç, mali işlemle ilgili islami Şeriat ilkeleri göz önünde bulundurularak ve çalışmanın amaçlarına ulaşmak için, Irak islami bankalarında izlenen bildiri ve prosedürlerin gözden geçirilmesiyle elde edilen bilgilerin analizinde analitik yaklaşımın yanı sıra, gerekli bilgilerin toplanmasında tümevarımsal ve tanımlayıcı yaklaşım izlenmiştir. kitaplardan ve yasal metinlerden elde edilen bilgiler ve elde edilen sonuçlar şunu göstermiştir Irak'ta takipteki borçlarla ilgilenen islami bankalar, takipteki borçların yenilikçi ve etkili yollarla ve Şeriat ilkeleriyle tutarlı bir şekilde ele alınmasını sağlayan kapsamlı bir yasal ve Şeriat çerçevesi geliştirme çabalarına odaklanan, dikkatli bir yasal ve Şeriat dikkatine ihtiyaç duyan bir konudur. , hükümet ve finans ve Şeriat kurumları çalışmalıdır farkındalığı artırmak ve bu hedeflere ve önemli tavsiyelere ulaşmak için gerekli desteği sağlamak için, Irak'taki islami bankacılık sistemine finansal istikrar ve güven artırılabilir ve önemli yasal ve Şeriat tavsiyeleri arasında bankaların ve borç alanların çıkarları, entegre bir yasal çerçevenin geliştirilmesi, yasalar ve düzenlemeler geliştirilmelidir. bankalarda takipteki borçlarla başa çıkmak için düzenleyici prosedürler geliştirildi Takipteki borçları araştıracak, islami bankalara teknik ve hukuki destek sağlayacak yetkin ve bağımsız kurum ve kuruluşlar oluşturmak, islami banka ve borçluların çalışanlarına yönelik eğitim ve öğretim programları aracılığıyla takipteki borçların işlenmesine ilişkin yasal ve hukuki ilkeler konusunda farkındalığı artırmak, islami bankalara teknik ve hukuki destek sağlayarak borçların yeniden yapılandırılmasını kolaylaştırmak, islami bankalara teknik ve hukuki destek sağlamak, islami bankalara teknik ve hukuki destek sağlamak, islami bankalara teknik ve hukuki destek sağlamak, islami bankalara teknik ve hukuki destek sağlamak, islami bankalara teknik ve hukuki destek sağlamak, islami bankalara teknik şeriat hükümlerini ve adil ilkeleri dikkate alarak takipteki borçların yeniden yapılandırılmasını kolaylaştıran yasal bir çerçeve.
Özet (Çeviri)
The study aims to provide a comprehensive overview of dealing with non-performing debts in Islamic banks in Iraq from a legal and Sharia perspective. The study deals with the process of handling non-performing debts by identifying the main causes of defaulting on debts, and also includes investigating the economic and financial reasons of the borrower and assessing his ability to pay off the debt where legal and Sharia support must be provided to Islamic banks to achieve the legitimate goals of debt, taking into account the principles of Islamic Sharia related to financial transactions, and to achieve the objectives of the study, the analytical approach was followed in analyzing the information that was reached through reviewing the papers and procedures followed in the Iraqi Islamic banks, as well as the inductive and descriptive approach in collecting the necessary information from books and legal texts, and the results showed that the dealing of Islamic banks with non-performing debts in Iraq is an issue that needs careful legal and Sharia attention, focusing efforts on developing a comprehensive legal and Sharia framework that ensures handling non-performing debts in innovative, effective and Sharia-compliant ways, the government and financial and Sharia institutions must work to enhance awareness and provide the necessary support to achieve these goals and among the important recommendations, financial stability and confidence in the Islamic banking system in Iraq can be enhanced, and the interests of banks and borrowers can be achieved equally, among the important legal and Sharia recommendations, developing an integrated legal framework, laws and regulations must be enacted to regulate procedures for handling non-performing debts in Islamic banks, taking into account the origins and Sharia principles, establishing specialized and independent bodies and institutions to investigate non-performing debts and provide technical and legal support to Islamic banks, enhancing awareness of the Sharia and legal principles related to handling non-performing debts, through educational and training programs for workers in Islamic banks and borrowers, facilitating debt restructuring by providing a legal framework that facilitates the restructuring of non-performing debts, taking into account the Sharia provisions and fair principles.