8. sınıf matematik öğretim programının 2021 Liselere Giriş Sınavı soruları ile uyumunun öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the compatibility of the 8th grade mathematics curriculum with the 2021 High School Entrance Exam according to teachers' views
- Tez No: 847697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GÖĞEBAKAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Öğretim Programı, LGS, Kazanım, Ölçme ve Değerlendirme, Mathematics, Curriculum, LGS, Outcomes, Quantification and Consideration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, 8. sınıf matematik öğretim programının 2021 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) soruları ile uyumunu öğretmen görüşlerine dayanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel hedefi, öğretmenlerin matematik öğretim programının, özellikle LGS sınavıyla örtüşüp örtüşmediğine dair görüşlerini anlamak ve değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, örneklem olarak İzmir İli Bornova İlçesinde görev yapan 18 ortaokul öğretmeni belirlenmiştir. Bu çalışma nitel çalışma yöntemlerinden biri olan durum çalışmasıdır. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler ve anketler aracılığıyla elde edilen veriler analiz edilmiştir. Bu çalışmada betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmanın verileri, katılımcıların demografik formu ve 8 soruluk yarı-yapılandırılmış formdan elde edilmiştir. Katılımcı öğretmenlerin, öğretim programındaki konuların ve kazanımların LGS sorularını kapsayacak şekilde düzenlenip düzenlenmediği konusundaki düşünceleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, öğretmenlerin genel olarak 8. sınıf matematik öğretim programının LGS sınavıyla uyumlu olmadığına dair bir eğilim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle, öğretmenlerin belirttiği eksiklikler ve uyumsuzluklar üzerinden matematik öğretim programında yapılması gereken iyileştirmeler ve değişiklikler üzerine öneriler geliştirilebilir. Bu çalışma, matematik eğitimi alanında politika yapıcılar, müfredat geliştiriciler ve öğretmenler için önemli bir perspektif sunarak, öğretim programlarının sınavlara hazırlık açısından etkinliğini değerlendirmeye yönelik bilgiler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the compatibility of the 8th grade mathematics curriculum with the 2021 High School Entrance Exam (LGS) questions, based on teachers' opinions. The main goal of the research is to understand and evaluate teachers' views on whether the mathematics curriculum coincides with the LGS exam. Within the scope of the study, 18 secondary school teachers working in Bornova District of Izmir Province were determined as a sample. This study is a case study from qualitative study methods. Data obtained through interviews and surveys with teachers were analyzed. Descriptive analysis technique was used in this study. The data of this research were obtained from the participants' demographic form and an 8-question semi-structured form. Participating teachers' opinions on whether the subjects and achievements in the curriculum were arranged to include LGS questions were evaluated. The findings of the research reveal that teachers generally show a tendency that the 8th grade mathematics curriculum is not compatible with the LGS exam. In particular, suggestions can be developed on the improvements and changes that should be made in the mathematics curriculum based on the deficiencies and incompatibilities stated by the teachers. This study can provide an important perspective for policy makers, curriculum developers and teachers in the field of mathematics education and provide information to evaluate the effectiveness of curriculum in terms of preparation for exams.