COVID-19 pandemisinin turist rehberliği mesleği üzerindeki etkileri: Kapadokya örneği
The impact of the COVID-19 pandemic on the tourist guide profession: The example of Cappadocia
  1. Tez No: 847715
  2. Yazar: GÜLŞEN GİZEM GÜDÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YENER BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, turizm, turist rehberliği mesleği, Covid-19 pandemic, tourism, tourist guiding profession
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yapılan bu araştırmada Covid-19 pandemisinin turist rehberliği mesleği üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Kapadokya bölgesinde görev yapan 57 erkek ve 27 kadın olmak üzere toplamda 84 turist rehberi katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde araştırmacı tarafından literatür taraması yapılarak hazırlanan ve 23 sorudan meydana gelen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın veri analiz sürecinde SPSS 22.0 programında frekans analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda pandemi sürecinin turist rehberliği mesleğini birçok açıdan olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre pandemi sürecinde turist rehberlerinin hem ekonomik zorluklar yaşadıkları hem de hastalıktan korunma konusunda ciddi stres içine girdikleri tespit edilmiştir. Turist rehberlerinin görüşlerine göre pandemi sürecinden en fazla etkilenen meslek dallarının içinde turist rehberliği mesleğinin geldiği görülmüştür. Bu süreçte turist rehberlerinin bağlı bulunduğu meslek odalarının rehberlerin sorunlarının çözümüne destek olduğu bulunmuştur. Turist rehberlerinin büyük bir bölümünün zorluklar yaşamalarına rağmen pandemi sürecinde meslek değiştirmeyi düşünmediği görülmüştür. Bunun yanında turist rehberlerinin görüşlerine göre gerekli önlemler alındığı zaman pandemi süreçlerinde de turizm sezonunun sorunsuz bir biçimde sürdürülebileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Covid-19 sürecinin turist rehberliği mesleğini özellikle ekonomik açıdan etkilediği, ancak yaşanan olumsuzluklara rağmen turist rehberlerinin mesleklerini devam ettirme eğiliminde oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of the Covid-19 pandemic on the tourist guiding profession. A total of 84 tourist guides, including 27 women and 57 men, working in the Cappadocia region, participated in the research. During the data collection process of the research, a semi-structured interview form consisting of 23 questions, prepared by the researcher by scanning the literature, was used. During the data analysis process of the research Frequency analysis was used in the SPSS 22.0 program. At the end of the research, it was found that the pandemic process negatively affected the tourist guiding profession in many aspects. According to the obtained findings, it was determined that tourist guides experienced both economic difficulties and serious stress in protecting themselves from the disease during the pandemic period. According to the opinions of tourist guides, it has been seen that the tourist guiding profession is among the professions most affected by the pandemic process. In this process, it was found that the professional chambers to which the tourist guides are affiliated supported the solution of the guides' problems. It has been observed that the majority of tourist guides do not consider changing their profession during the pandemic despite experiencing difficulties. In addition, according to the opinions of tourist guides, it has been determined that when the necessary precautions are taken, the tourism season can be continued smoothly during the pandemic processes as well. As a result, it can be said that the Covid-19 process has affected the tourist guiding profession, especially economically, but despite the negativities experienced, tourist guides tend to continue their profession.