Arap dili açısından İnfîtâr Sûresinin tahlili
Analysis of Surah Infitar in terms of Arabic language
  1. Tez No: 847773
  2. Yazar: MUSTAFA FIRAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMAD ALKHALIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İnfitâr, İlim, Kur'ân'ı Kerim, Arap Dili, Tahlil, Infitar, Science, Quran, Arabic Language, Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran ve onu özel kılan nitelik, düşünme ve düşüncesini dil vasıtasıyla aktarmasıdır. İnsana düşünmeyi, hayal kurmayı, fikir üretmeyi beyin sağlıyorsa dil de ona bu düşünce ve hayalleri ifade etme imkânını vermektedir. İnsan için konuşulan dil onu diğer canlılardan ayıran en belirgin özellik olması hasebiyle Allah Teâlâ her peygamberi kendi kavminin diliyle göndermiş ve bu dil aracılığıyla özel iletişim kurarak İnsanoğluna özel bir değer vermiştir. Arap Dil Bilimleri (Nahiv, Sarf, Belagat) Kur'ân'ı Kerim'in Sûre ve ayetleri üzerine uygulanması, Kur'an'ın daha sağlıklı anlaşılması ve hayata aktarılması açısından büyük önem arz etmektedir. Nitekim ulûmü'l-Kur'ân denilen ilimlerin de bilinmesi Kur'an'ın anlaşılır ve hayata uygulanabilir olması açısından su götürmez bir gerçektir. Bu çalışma giriş sonuç ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde İnfitâr Sûresi'ne genel bir bakış ile İnfitâr Sûresi lugât ve sarf açısından değerlendirilmiş; ikinci bölümde İnfitâr Sûresi nahiv ne irap bakımından ele alınmış, üçüncü bölüm dediğimiz Sonuç bölümünde de İnfitâr Sûresi belagat yönünden irdelenmiş ve genel bir değerlendirme yapılarak çalışma nihayetlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The quality that distinguishes man from other living things and makes him special is the way he thinks and conveys his thoughts through language. If the brain enables people to think, dream and produce ideas, they also express them through language. Because of the importance of the language spoken to man and the fact that it is the most distinctive feature that distinguishes him from other living things, Allah the Exalted sent each prophet with the language of his own people and gave a special value to the Son of Man by establishing special communication with him. The application of Arabic linguistics (Nahw, Sarf, Rhetoric) on the duration and verses of the Qur'an is of great importance in terms of a healthier understanding of the Qur'an and its transfer to life. As a matter of fact, knowing the sciences called the ulumel Qur'an is an indisputable fact in terms of the Qur'an being understandable and applicable to life. This study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introductory part, a general view of the Infitār Sûra was evaluated, in the first part, the Infitār period was evaluated in terms of lexicon and usage, in the second part, Infitār Sûra was discussed in terms of syntax, in the third part, Infitār Sûra was examined in terms of rhetoric, and in the conclusion part, a general evaluation was made and the study was concluded.