Türkçe derslerinde kullanılan web 2.0 araçlarının 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye ve bilgilerin kalıcılığına etkisi
The effect of web 2.0 tools used in Turkish courses on improving the reading comprehension skills of 8th grade students and on the permanence of information
  1. Tez No: 847882
  2. Yazar: BAHADIR KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIRBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0, okuma becerisi, kalıcılık, teknoloji, Web 2.0, reading skill, permanence, technology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkçe Derslerinde Kullanılan Web 2.0 Araçlarının 8. Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Becerisini Geliştirmeye ve Bilgilerin Kalıcılığına etkilerinin tespit edilmesidir. Yöntem: Bu araştırmada solomon dörtlü gruplar deseni kullanılmıştır. Araştırmanın hedef evrenini Erzurum Palandöken Çimentocular Müstahsilleri İşverenler Sendikası Ortaokulu 8. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Başarı testi olarak Özge SARAÇOĞLU YILDIRIM'ın 2021 yılında hazırlamış olduğu başarı testi izin alınarak öğrencilere uygulanmıştır. Başarı testinin veri analizleri Yıldırım (2021) tarafından SPSS paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada Türkçe derslerinde kullanılan web 2.0 araçlarının 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye ve bilgilerin kalıcılığına olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda Türkçe derslerinde kullanılan web 2.0 araçlarının öğrencilerin okuma becerilerinin geliştirilmesini, bilgilerin kalıcılığını, ön test uygulanan öğrencilerin ön test yapılmayan öğrencilere göre daha başarılı olduklarını, web 2.0 araçlarının bilgilerin kalıcılığına olumlu etki yaptığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this learning is to determine the effects of Web 2.0 Tools used in Turkish Lessons on improving the reading comprehension skills learned in the 8th grade and the permanence of information. Method: In this research, the solomon group of four design was used. The target population of the research was the 8th grade students of Erzurum Palandöken Cement Producers Employers' Union Secondary School. As an achievement test, the achievement test prepared by Özge SARAÇOĞLU YILDIRIM in 2021 was applied to students with permission. Data analysis of the achievement test was conducted by Yıldırım (2021) using the SPSS package program. Findings: In the research, it was determined that web 2.0 tools used in Turkish lessons had a positive effect on improving the reading comprehension skills of 8th grade students and the retention of information. Conclusions: As a result of the research, it was revealed that the web 2.0 tools used in Turkish lessons improved the reading skills of the students, the permanence of the information, the students who were given a pre-test were more successful than the students who were not pre-tested, and that the Web 2.0 tools had a positive effect on the permanence of the information.