Biochemical comparative study for the role of vitamin B12 in type2 diabetic patients with dyslipidemia
Dislipidemili tip 2 diyabetik hastalarda B12 vitamininin rolü için biyokimyasal karşılaştırmalı çalışma
  1. Tez No: 847886
  2. Yazar: ZAINAB AHMED ABED ABED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA ALYAR, PROF. DR. RAİD M. H. AL-SALİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atherogenic index, Diabetes, Lipid profile, Vitamin B12, Aterojenik indeks, Diyabet, Lipit profili, B12 vitamini
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
This study aimed to evaluate potential correlations between serum vitamin B12 levels and important indicators such as fasting blood sugar and glycosylated hemoglobin, which play a role in the regulation of hyperglycemia. Additionally, the aim of this study is to shed light on possible correlations between serum vitamin B12 levels and lipid profiles and atherogenic index in order to elucidate the role of vitamin B12 in diabetic dyslipidemia. The research was carried out in Dikar province of Iraq between August and October 2023, and 75 patients diagnosed with type 2 diabetes, divided into three groups according to the amount of vitamin B12 in their serum, and 50 healthy volunteers participated in the study to determine the normal values of the parameters. According to the results of the study, the serum insulin and glucose levels of patients with type 2 diabetes and severe dyslipidemia were significantly higher than the serum insulin and glucose levels of patients with type 2 diabetes and mild dyslipidemia. On the other hand, no such increase was observed in the control group. Both moderate and severe dyslipidemia patients exhibited significantly higher levels of serum triglyceride, total cholesterol, LDL, and VLDL compared with the control group (P≤0.05). During the study, a significant decrease (P≤0.05) was observed in serum HDL levels of patients with moderate dyslipidemia and severe dyslipidemia diagnosed with type 2 diabetes (T2DM) compared to the control group. According to the findings of the study, the lipid profiles of type 2 diabetics with severe dyslipidemia were significantly higher than those with mild dyslipidemia, and it was determined that there was a significant relationship between lipid profiles and vitamin B12 levels in type 2 diabetic (T2DM) individuals with dyslipidemia.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, serum B12 vitamini düzeyleri ile hipergliseminin düzenlenmesinde rol oynayan açlık kan şekeri ve glikozile hemoglobin gibi önemli göstergeler arasındaki potansiyel korelasyonları değerlendirmeyi hedeflemiştir. Ayrıca bu araştırmanın amacı, B12 vitamininin diyabetik dislipidemide oynadığı rolü aydınlatmak için serum B12 vitamini düzeyleri ile lipid profilleri ve aterojenik indeks arasında var olan olası korelasyonlara ışık tutmaktır. Araştırma 2023 yılının Ağustos ve Ekim ayları arasında Irak'ın Dikar ilinde gerçekleştirilmiş ve çalışmaya serumlarındaki B12 vitamini miktarlarına göre üç gruba ayrılan tip 2 diyabet teşhisi konmuş 75 hasta ve parametrelerin normal değerlerini belirlemek için 50 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, tip 2 diyabetli ve şiddetli dislipidemili hastaların serum insülin ve glukoz düzeyleri, tip 2 diyabetli ve hafif dislipidemili hastaların serum insülin ve glukoz düzeylerinden anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Buna karşılık kontrol grubunda böyle bir artış görülmemiştir. Hem orta hem de şiddetli dislipidemi hastaları, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha yüksek serum trigliserit, toplam kolesterol, LDL ve VLDL seviyeleri sergilemiştir (P≤0,05). Çalışma sırasında tip 2 diyabet (T2DM) tanısı alan orta derecede dislipidemili ve şiddetli dislipidemili hastaların serum HDL düzeylerinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı bir azalma (P≤0,05) gözlemlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, şiddetli dislipidemisi olan tip 2 diyabetlilerin lipit profilleri, hafif dislipidemisi olanlara göre anlamlı derecede yüksek çıkmış, dislipidemisi olan tip 2 diyabetli (T2DM) bireylerde lipit profilleri ile B12 vitamini düzeyleri arasında önemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.