The effect of different recycling messages on consumer involvement
- Tez No: 848030
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÖZHAN DEDEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Geri Dönüşüm, Yorumlama Düzeyi Teorisi, Psikolojik Mesafe, Ürün Dönüşüm Belirginliği, Kişisel İlgilenim, Recycling, Construal Level Theory, Psychological Distance, Product Transformation Salience, Personal Involvement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Modern dünyada artan tüketim, çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlara yol açmaktadır. Toplum refahını tehdit eden bu sorunların üstesinden gelebilmek için sürdürülebilirlik çabaları kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. Bu tez çalışması, sürdürebilirlik çabalarının merkezinde yer alan bir konuya odaklanmaktadır: geri dönüşüm. Araştırma farklı iletişim stratejilerinin geri dönüşüm niyetleri üzerindeki etkisini incelemekte ve bu stratejilerin ilgilenim, geri dönüşüm bilgisi ve koşulları gibi farklı faktörlerle nasıl etkileşime girdiğini değerlendirmektedir. Tez kapsamında 6 farklı geri dönüşümle ilgili poster oluşturulmuştur. 432 katılımcıyla gerçekleştirilen anket verileri SPSS 25 veri analiz programında incelenmiştir. Sonuçlar, genel olarak geri dönüşüm niyetleri ile geri dönüşüm bilgileri, geri dönüşüm koşulları ve ilgilenim arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Kayıp mesaj çerçevelemede psikolojik yakınlığın duygusal, uzaklığın ise bilişsel ilgilenime neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kayıp çerçevelemede geri dönüşüm bilgisi ve geri dönüşüm niyetleri olumlu ilişkili olduğu ancak psikolojik uzaklığı vurgulayan posterler için geri dönüşüm koşullarının da geri dönüşüm niyetleriyle olumlu ilişkili olduğunu göstermektedir. Kazanç mesaj çerçeveleme, psikolojik uzaklık ve yüksek ürün dönüşümlerini vurgulamanın ise bilişsel ve duygusal ilgilenimlerin geri dönüşüm niyetleri üzerinde diğerlerine göre daha fazla etkili olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları geri dönüşümü teşvik etmek amacıyla daha etkili stratejiler geliştirmede iletişimin, ilgilenimin, bilgi düzeyinin ve geri dönüşüm koşulların gibi geri dönüşüm niyetlerini etkileyen kritik faktörler olduğunu ortaya çıkmaktadır. Bu bulgular, geri dönüşümün teşvik edilmesi için daha etkili stratejilerin oluşturulmasında önemli bir rehber sağlamaktadır. Gelecekteki araştırmalar, bu faktörlerin daha derinlemesine anlaşılması ve geri dönüşümü teşvik etmek için daha etkili yaklaşımların geliştirilmesi açısından bu çalışmanın bulgularını destekleyebilirler.
Özet (Çeviri)
Increasing consumption in the modern world leads to environmental, social, and economic problems. In order to overcome these challenges that threaten the welfare of society, sustainability efforts have become an inevitable necessity. This thesis focuses on an issue at the center of sustainability efforts: recycling. The research examines the impact of different communication strategies on recycling intentions and evaluates how these strategies interact with factors such as involvement, information about recycling, and recycling conditions. As part of the thesis aim, six different recycling-related posters were created. The survey data of 432 participants were analyzed using the SPSS 25 data analysis program. The results show that, in general, there is a relationship between recycling intentions and recycling information, recycling conditions, and involvement. It was found that psychological proximity leads to emotional involvement, while distance leads to cognitive involvement in loss message framing. The study indicates that recycling information and recycling intentions are positively related in loss framing. However, for posters emphasizing psychological distance, recycling conditions are also positively related to recycling intentions. Gain message framing, psychological distance, and emphasizing high product transformation had a greater effect on cognitive and affective interests and recycling intentions than the others. In summary, the results of the study reveal that communication, intention, information about recycling, and recycling conditions are critical factors that influence recycling intentions. These findings provide important guidance for developing more effective strategies to promote recycling. Future research can further support the findings of this study to develop a deeper understanding of these factors and create more effective approaches to promote recycling.