Kamu Görevlileri Etik Kurulunun Türkiye üzerindeki rolü
The role of the Public Servants Ethics Committee on Turkey
- Tez No: 848076
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Geleneksel Kamu Yönetimi Anlayışı, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Türkiye, Ethics, Traditional Public Administration Approach, New Public Administration Approach, Public Servants Ethics Committee, Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kamu yönetimi, devletin yapı ve işleyişiyle ilgilenen geniş bir disiplindir. Geleneksel kamu yönetimi yaklaşımı 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın son çeyreğine dek yönetim sistemine ilişkin temel ilke ve fikirleri ortaya koyan yaygın yönetim anlayışı olmuştur. Geleneksel kamu yönetiminin en belirgin özelliği, yönetim anatomisine odaklanmasıdır ve bu çerçevede kurumsal yapılar, ikincil unsurlar olarak kabul edilmiştir. Ancak 1980'li ve 1990'lı yıllara gelindiğinde, Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede yönetimsel paradigmalarda önemli değişiklikler gözlemlenmiştir. Katı ve bürokratik yönetim anlayışı, esnek ve piyasa odaklı yönetim anlayışına evrilmiştir. Bu yeni kamu yönetimi anlayışı, 1980'lerde Türkiye'de popülerleşerek Turgut Özal döneminde hayata geçirilmiştir. Bu yaklaşımın getirdiği değişiklikler, yönetimde çok yönlü dönüşümleri beraberinde getirmiştir. Bu dönüşümle birlikte, merkezîyetçi olmayan, daha az hiyerarşik ve piyasa odaklı bir yönetim anlayışı benimsenmiştir. Ayrıca, kamu alanlarında etik uygulamaların yaygınlaşmasını teşvik eden bu anlayış, Türkiye'de 25 Mayıs 2004'te yayımlanan 5176 sayılı Kanun ile Kamu Görevlileri Etik Kurulunun kurulmasını sağlamıştır. Kurul, etik değerlerin kamu idarelerinde benimsenmesi ve uygulanmasını teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu tezin amacı, etik kavramının kamu yönetimi ile ilişkisini incelemek, geleneksel kamu yönetimi anlayışından yeni kamu yönetimi anlayışına geçiş sürecini aydınlatmak ve Kamu Görevlileri Etik Kurulunun 2020, 2021 ve 2022 yılları arasındaki faaliyet çalışmalarını ortaya koyarak Kurulun yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde kamu idareleri üzerindeki rolünü ortaya koymaktır. Bu çalışma esnasında literatür tarama yöntemine başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Public administration is a broad discipline concerned with the structure and functioning of government. The traditional approach to public administration has been the widespread management approach that reveals the basic principles and ideas about the management system from the late 19th century to the last quarter of the 20th century. The main characteristic of traditional public administration is its focus on administrative anatomy, and within this framework, institutional structures are considered as secondary elements. However, in the 1980s and 1990s, significant changes in the paradigms of management could be observed in many countries, in particular in Turkey. The rigid and bureaucratic approach to management has been replaced by a more flexible and market-oriented approach to management. This new approach to public management became popular in Turkey in the 1980s and was implemented during the Turgut Özal period. The changes brought about by this approach have led to multi-faceted changes in management. This transformation has resulted in a decentralised, less hierarchical and more market-oriented management approach. In addition, this understanding, which promotes the spread of ethical practices in the public sphere, led to the establishment of the Ethics Board for Public Officials with Law No. 5176, published in Turkey on 25 May 2004. The Board was established to promote the adoption and implementation of ethical values in the public sphere. The aim of this thesis is to examine in depth the relationship between the concept of ethics and public administration, to shed light on the transition process from the traditional approach to public administration to the new approach to public administration, and to reveal the role of the Ethics Board in the public sphere by analysing the activities of the Public Officials Ethics Board between 2020-2021-2022. In this study, the“literature review”method was used.