Kamu denetçiliği ve Türkiye uygulaması
Ombudsmanship and its application in Turkey
  1. Tez No: 866052
  2. Yazar: ÇAĞLAYAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE ŞEHNAZ ALTUNAKAR MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ombudsman, ombudsman institution, good go vernance, justice, protection of human rights, public administration, over sight
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde devletler, demokratik hukuk devleti prensiplerinin güvence altına alınması, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin vurgulanması, aynı zamanda hukukun üstünlüğünün sağlanması için idarenin denetlenmesine büyük bir önem atfetmektedir. Bu, modern devlet anlayışındaki değişimlere, artan görev ve sorumluluklara ve karmaşıklaşan devlet yapılarına bağlı olarak ortaya çıkan bir ihtiyaç olarak görülmektedir.Devletler, bu denetim sürecinde vatandaşların haklarına daha fazla saygı göstermek, adaleti sağlamak ve demokratik değerlere uygun bir yönetim anlayışını benimsemek için çeşitli denetim mekanizmalarını geliştirmeye çalışmaktadır. Bu evrimin bir sonucu olarak ortaya çıkan ombudsmanlık kurumu, İsveç'ten dünya geneline yayılan bir model haline gelmiştir. Bu kurum, devletin vatandaşlara karşı şeffaf, etik ve hesap verebilir bir şekilde hareket etmesini sağlamak amacıyla önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizde de benzer bir ihtiyaç doğrultusunda 2012 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmuştur. Bu kurumun vatandaşların şikâyetlerini dikkate alarak, idarenin eylem ve işlemlerini denetleyerek adaletin tesisine katkıda bulunması hedeflenmiştir. Ancak kurumun performansının değerlendirilmesi ve olumlu/eksik yönlerinin anlaşılması, sürekli iyileştirme için önemli bir adımdır. Bu yeni denetim mekanizması, vatandaşlar ile devlet arasındaki güveni artırabilir, hukuka uygunluğu güçlendirebilir ve toplumsal adaletin sağlanmasına katkıda bulunabilir. Ancak, sistemin etkinliği ve vatandaşların bu mekanizmayı ne kadar benimsediği önemlidir. Bu çerçevede Kamu Denetçiliği Kurumu'nun rolü, toplumsal beklentilere ne kadar cevap verebildiği, adaletin sağlanmasında ne kadar etkili olduğu üzerine daha fazla analiz yapılmalıdır. Bu tez çalışması kapsamında, öncelikle denetim kavramı ve idarenin denetlenmesinin neden önemli olduğu üzerinde duruldu. Ayrıca, çeşitli denetim türleri incelenerek bu türlerin idarenin faaliyetleri üzerindeki etkileri ele alındı. Ardından, ombudsmanlık kurumunun ortaya çıkışı, zaman içinde evrimi, özellikleri ve dünya genelindeki uygulama örneklerine odaklanıldı. Ombudsmanlık Kurumu vatandaşların haklarını koruma, şeffaf ve etik bir yönetim anlayışını teşvik etme amacıyla ortaya çıkmış önemli bir denetim mekanizmasıdır. Bu kurumun dünyadaki başarı öyküleri ve özellikleri incelenerek, demokratik hukuk devleti ilkelerine uygun bir şekilde idarenin denetlenmesine katkı sağlayabileceği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kuruluş dönemine özel olarak odaklanıldı. Kurumun işleyişi, görevleri ve yetkileri detaylı bir şekilde incelendi. Bu bağlamda, kurumun vatandaşların şikayetlerini nasıl değerlendirdiği, idarenin faaliyetlerini ne kadar etkin bir şekilde denetlediği üzerinde duruldu. Son olarak, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilerek, bu kurumun ülkemizdeki denetim mekanizmalarına katkıları ve geliştirilebilecek alanları ele alındı. Bu çalışma, idarenin daha şeffaf, hesap verebilir ve vatandaş odaklı bir şekilde yönetilmesine yönelik önemli bir adım olan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun rolünü anlamak ve değerlendirmek için bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Ombudsmanlık, kamu yönetim, ombudsmanlık kurumu, iyi yönetim, adalet, insan haklarının korunması, denetim
Özet (Çeviri)
In today's context, state sattribute great importance to the over sight of administration to ensure the principles of a democratic rule of law, emphasize the fundamental rights and freedoms of citizens and simultaneously secure the supremacy of the law. This emphasisarises as a response to changes in the modern state concept, increased duties and responsibilities, and the complexities in state structures. In order to achieve these objectives, state sendeavor to develop various over sight mechanisms to show greater respect for citizens' rights, up hold justice, and embrace agovernance approachaligned with democratic values. One out come of this evolution is the establishment of the ombudsman institution, which originated in Sweden and has become a model adopted world wide. This institution plays a significant role in promoting transparent, ethical, and accountable actions by citizen stowards the state. In line with a similar need in our country, the Public Ombudsman Institution was established in 2012. The aim is for this institution to considercitizens' complaints, scrutinize the actions and procedures of the administration, and contribute to the establish ment of justice. However, assessing the performance of this institution and understanding its positive and potential short comings is a crucial step for continuous improvement. This new oversight mechanism has the potential to enhance trust between citizens and the state, strengthen legal compliance, and contribute to achieving social justice. Nevertheless, the effectiveness of the system and the extent to which citizens embrace this mechanism are para mount. Within the scope of this thesis, the concept of oversight was initially discussed, emphasizing why the oversight of administration is essential. Various types of oversight were examined, and their impacts on the activities of the administration were explored. Subsequently, the emergence, evolution, features and global application examples of the ombudsman institution were examined. The ombudsman institution emerged as a significan to versight mechanism aimed at protecting citizens' rights and promoting transparent and ethical governance. Furthermore, the focusshifted to the establishment period of the Public Ombudsman Institution in Turkey. The functioning, duties, and powers of the institution were comprehensively addressed. In this context, attention was given to how the institution evaluatescitizens' complaints and how effectively it oversees the activities of the administration. Lastly, the positive and negative aspects of the Public Ombudsman Institution were evaluated, discussing it's contributions to oversight mechanisms in our country and areas for potential improvement. This study aims to establish a foundation for understanding and assessing the role of the Public Ombudsman Institution, a crucial step towards more transparent, accountable, and citizen centric administration.