Ultrasonografi eşliğinde trokar tekniği ile yapılan perkütan transhepatik kolesistostominin etkinlik ve güvenirliğinin laboratuvar ve klinik parametreler ile değerlendirilmesi
Percutaneous transhepatic cholecystostomy performed with the trocar technique using ultrasonography: Evaluati̇on of the effectiveness and reliability with laboratory and clinical parameters
  1. Tez No: 848087
  2. Yazar: AHMET CEM DEMİRŞAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERAT ACU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kolesistit, perkütan kolesistostomi, ultrasonografi, Cholecystitis, percutaneous cholecystostomy, ultrasonography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın akut kolesistit nedeniyle Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran ve trokar metodu ve transhepatik yaklaşım ile perkütan kolesistostomi tedavisi uygulanan 76 hastanın postoperatif komplikasyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı. İşlem sonrası hastaların hiçbirinde kanama komplikasyonu izlenmedi, 4 hastada kateter malpozisyonu saptandı. Ayrıca çalışmada olgular erken dönemde eksitus olan servis hastalar ile belirli bir süre servis izlemi sonrası taburcu olan hastalar şeklinde ayrılarak, bu iki hasta grubu arasında kültür sonuçları, başvuru sırasındaki safra kesesi hacmi, işlem öncesi ve sonrası CRP, prokalsitonin ve lökosit değerlerinin farklılıkları araştırıldı. Hasta gruplarının CRP ve prokalsitonin değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur.Bu iki hasta grubunda postoperatif yapılan CRP değerlerinin ROC eğri analizinde 35 (mg/l) CRP değerinin bu iki grubunu ayırmak için %80 duyarlılığa ve %76 özgüllüğe sahip olduğu görüldü. Prokalsitonin için yapılan ROC eğri analizinde 0.54(ng/ml) değerinin bu iki hasta grubunu ayırmak için %70 duyarlılığa ve %86 özgüllüğe sahip olduğu görüldü. Safra kesesinde taş varlığı veya yokluğunun servis izleme sürecinden sonra taburcu olan hasta grubunda, kateter kalış süresine etkisi sorgulandı ancak arada istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Çalışmada ayrıca işlem sırasında intrakateter yol ile verilen antibiyotik uygulaması ve kateter çapının servis izleme sürecinden sonra taburcu olan hasta grubunda, hastaların kateter kalış süresi ile ilişkisi incelendi. Arada istatiksel olarak anlamlı ilişki gösterilemedi. Hastaların başvuru sırasındaki akut faz reaktanlarının (CRP, prokalsitonin ve lökosit) değerleri ile kateterden alınan kültürün sonucu arasında istatiksel anlamlı ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effectiveness and postoperative complications of percutaneous cholecystostomy with the trocar method and transhepatic approach in 76 patients who applied to Eskişehir Osmangazi Medical Faculty Hospital due to acute cholecystitis and were treated with percutaneous cholecystostomy with the trocar method and transhepatic approach. No bleeding was observed in any patients after the procedure, however, catheter malposition was detected in 4 patients. The patients in the study were divided into two groups as ward patients who died in the early postprocedural period and patients who were discharged after a period of ward monitoring. Between those two groups; the differences in culture results, gallbladder volume at admission, pre- and post-procedural CRP, procalcitonin and leukocyte values were investigated. A statistically significant difference was found when the CRP and procalcitonin values of the patient groups were compared. In the ROC curve analysis of the postoperative CRP values in two patient groups, CRP value of 35 (mg/l) had sensitivity of 80% and specifity of 76% for distinguishing the two groups. In the ROC curve analysis of procalcitonin, the value of 0.54 (ng/ml) had 70% sensitivity and 86% specificity to distinguish these two patient groups. In patients discharged after the ward monitoring period, the effect of the presence or absence of stones in the gallbladder on the duration of catheter stay was investigated, however, no statistically significant difference was found. In patients discharged after the ward monitoring process, the relationship between antibiotic administration via drainage catheter in the procedure and catheter diameter with the duration of catheter stay was also examined, however,no statistically significant relationship was found.