Kişisel verilerin korunması bağlamında akıllı şehirler ve veri mahremiyeti
Smart cities and data privacy in the context of personal data protection
- Tez No: 848185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU HATIPOĞLU AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehirler, Kişisel Veriler, Mahremiyet, Veri, Teknoloj, Smart Cities, Personal Data, Privacy, Data, Technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle akıllı cihazların ortaya çıkması akıllı şehirler kavramını ortaya çıkarmıştır. Veriye dayalı bir dünyada şehirlerimizin de bundan mahrum kalacağı düşünülemezdi. Artan nüfusun beslenme ve barınma ihtiyacı ile birlikte sürdürülebilir bir yaşam, şehirleri bazı değişimlere zorlamıştır. Bununla birlikte akıllı şehirlerde yaşayan insanların mahremiyetinin ve kişisel verilerinin korunması önemli bir konu haline gelmiştir. Öyle ki, gözetim teknolojilerinin akıllı şehirlerdeki kameralar, sensörler vb. vasıtalarla kullanılması akıllı şehirlerin sosyal psikoloji alanında nerede durduğunu anlamamız açısından önem arz etmektedir. Bununla birlikte akıllı şehirlerin olası mahremiyet sorunları ve bu sorunlara dair çözüm önerilerinin sunulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The emergence of smart devices with the development of technology has revealed the concept of smart cities. In a data-driven world, it was unthinkable that our cities would be deprived of it. Sustainable life, together with the need for nutrition and shelter of the increasing population, has forced cities to some changes. However, protecting the privacy and personal data of people living in smart cities has become an important issue. In fact, the use of surveillance technologies with tools such as cameras and sensors in smart cities is important for us to understand where smart cities stand in the field of social psychology. However, possible privacy problems of smart cities and solutions for these problems should be presented.