İlkokul öğrencisinin okuma ve okuduğunu anlama güçlüğünün giderilmesine yönelik bir eylem araştırması
An action research on resolving reading and reading comprehension difficulty of a primary school student
- Tez No: 848293
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ SİDEKLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: akıcı okuma, okuduğunu anlama, okuma güçlüğü, okuduğunu anlama güçlüğü, ilkokul, reading fluency, reading comprehension, reading difficulty, reading comprehension difficulty, primary school
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Araştırmanın temel amacı, akıcı okuma ve okuduğunu anlama güçlüğü yaşayan ilkokul üçüncü sınıf öğrencisinin akıcı okuma ve anlama becerilerini geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda öğrencinin akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerileri uygulama öncesinde, uygulama sırasında ve uygulama sonrasında uygulanan ölçme araçlarıyla belirlenmiştir. Araştırmanın amacına ulaşmak için nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın çıkış noktası olarak öğrencinin akıcı okuma ve okuduğunu anlamada yaşadığı sorunlar temel alınmıştır. Araştırmada araştırmacı görev yapmakta olduğu ilkokulda öğrenim gören ve okuma sorunu olan bir öğrenci belirlemiştir. Öğrencinin okuma sorunun çözüme ulaşması için uygun çözüm yolları aramıştır. Bu süreç eylem araştırmasının doğası ile örtüştüğü için araştırma süreci eylem araştırması modeliyle desenlemiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2021-2022 eğitim-öğretim yılı içerisinde Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Menteşe ilçesindeki bir ilkokulun üçüncü sınıfında öğrenim gören okuma ve anlama güçlüğü yaşayan bir öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışma grubunun oluşturulmasında amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sürecinin başında, uygulama sırasında ve uygulama sonunda olmak üzere 8 test uygulanmıştır. Araştırma sürecinin başında yapılan ön testler ile öğrencinin akıcı okuma ve okuduğunu anlama durumu belirlenmiştir. Bu ön testte öğrencinin doğru okuma becerisinin endişe düzeyinde olduğu, okuma hızının birinci sınıf seviyesinde olduğu, prozodik okuma becerisinin yeterli olmadığı ve okuduğunu anlama durumunun endişe düzeyinde olduğu saptanmıştır. Öğrencinin akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek için yapılan etkinlikler araştırma süresince öğrencinin beceri düzeyine göre aşamalı olarak uygulanmıştır. Yapılan akıcı okuma ve okuduğunu anlama etkinliklerinin öğrencinin becerisini geliştirmeye etkisini belirlemek için 4 ara test uygulanmıştır. Bu ara test sonuçlarına göre öğrencinin doğru okuma, okuma hızı, okuma verimliliği, prozodik okuma ve okuduğunu anlama durumlarında gelişme olduğu ve bazı hataların giderildiği tespit edilmiştir. Öğrencinin doğru okuma düzeyinin % 95'in üstüne çıktığı ve“bağımsız düzeye”yükseldiği görülmüştür. Öğrencinin okuma hızının üçüncü sınıf seviyesine ulaştığı belirlenmiştir. Öğrencinin prozodik okuma becerisinin geliştiği ve okuduğunu anlama düzeyi ise %70'in üstüne çıktığı için“öğretilebilir düzeye”yükseldiği belirlenmiştir. Akıcı okuma ve okuduğunu anlama etkinliklerinin öğrencinin akıcı okuma ve okuduğunu anlama düzeyine etkisini belirlemek için son test uygulanmıştır. Son test sonuçları ile ön test sonuçları karşılaştırılmıştır. Öğrencinin temel okuma hataları ile bu hataları yapma sıklığının azaldığı görülmüştür. Öğrencinin ön testte doğru okuma düzeyi“endişe düzeyde”iken son testte“bağımsız düzeye”yükseldiği saptanmıştır. Öğrencinin okuma hızındaki sınıf düzeyi ön testte birinci sınıf düzeyindeyken gerçekleştirilen akıcı okuma etkinlikleri sonucunda uygulanan son testte üçüncü sınıf düzeyine ulaştığı tespit edilmiştir. Öğrencinin ön testte prozodik okuma puanı 4 iken son testte 14 olarak tespit edilmiştir. Okuduğunu anlamada ön testte öğrencinin okuduğunu anlama durumunun endişe (yetersiz okuyucu) düzeyinden öğretim düzeyine yükseldiği görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, öğrenciye uygulanan akıcı okuma ve okuduğunu anlama etkinliklerinin öğrencinin okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to improve fluent reading and reading comprehending skills of a third-grade student who has fluent reading difficulty and comprehending disability. Within this main purpose, the student's fluent reading and reading comprehending skills are determined via assessment tools before application, during application and after application. For the aim of reaching the research goal, action research which is a qualitative research method was used for the study. As for the starting point, the student's reading difficulties and reading comprehension disabilities were taken into consideration. In the study, the researcher identified a student who was attending the primary school where she was working and had a reading problem. Since this process overlapped with the nature of action research, research process of the study patterned with the action research model. The sample of the study was determined as a student who has reading and comprehension difficulties in the third grade of a public primary school in Menteşe-Muğla in 2021-2022 academic years. As for sampling determination process, criterion sampling method which is a kind of purposive sampling method was used for the study. Totally 8 tests were applied at the beginning of the research, during the application and at the end of the application. With the help of the pre-tests, the student's fluent reading and reading comprehension abilities were determined at the beginning of the research. As a result of the pre-tests, it was seen that the student's reading skill was at the anxiety level; his/her reading speed was in the first-grade level; his/her prosodic reading skill was not enough, and his/her reading comprehension skill was at the anxiety level. During the study, the activities which were used to improve the fluent reading and reading comprehension skills of the student were applied in a progressive way in terms of the student's skills level. During the process, 4 mid-tests were used to determine the effectiveness of the activities on student's skills. According to the results of these mid-tests, it was confirmed that there was an improvement on student's correct reading, reading speed, reading performance, prosodic reading and reading comprehension skills and some of the errors of the student were recovered. The student's correct reading level was determined up to 95% and it was seen that this level was“independent level”for the student. The reading speed of the student was seen as the third-grade level at the end of the research. It was also stated that the prosodic reading skill of the student was developed and reading comprehension level was up to 70% that is“educable/teachable level”. The post-test was applied in order to determine the effects of the fluent reading and reading comprehension activities on student's fluent reading and reading comprehension skills. The pre-test and post-test results were compared. It was seen that the student's basic reading errors and frequency of these errors were decreased. While correct reading skills of the student were at the“anxiety level”in pre-test, it was seen as“independent level”in the post-test result. It was also realized that although the student's reading speed was in the first-grade level in the pre-test results, it was developed on the third-grade level with the help of the specifically designed reading activities. Additionally, the prosodic reading score of the student was 4 in the pre-test; however, it was seen 14 points at the end of the post-test results. It was also seen that student's reading comprehension skills were determined at the anxiety level in the pre-test results whereas it was seen at the educable level at the end of the study. According to the results of the study, it was stated that the fluent reading and reading comprehension activities which were applied to the student were effective on the improvement of student's reading and comprehension skills.