İhsan Oktay Anar'ın romanlarında Kahramanın Sonsuz Yolculuğu ve seyr ü sülûk
The Hero's Journey and Sufi's Journey in İhsan Oktay Anar's novels
  1. Tez No: 848424
  2. Yazar: BETÜL SİNSOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAYET ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kahraman, yolculuk teması, seyr ü sülûk, mitoloji, postmodern roman, Hero, journey theme, mystical journey, mythology, postmodern novel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Edebiyatta yolculuk arketipinin varlığına dair bir inceleme yöntemi olan“Kahramanın Sonsuz Yolculuğu”kuramındaki“yolculuk”teması, en eski anlatılardan postmodern metinlere kadar pek çok örnek üzerinde(n) ele alınmıştır. Bu iddiaya göre her anlatının kahramanı, anlatı boyunca belli başlı erginlenme aşamalarından geçer ve bu aşamaların özü, insan hafızasının arkaik motifleri gibi olan arketiplere dayanır. Tasavvuf literatüründeki manevi yolculuğu imleyen,“silsile-i merâtib”in içinde sistemleşmiş olan“seyr ü sülûk”da“Kahramanın Sonsuz Yolculuğu”nun erginlenme aşamalarıyla ortaklık içerir.“Seyr ü sülûk”, sahip olduğu dinî-tasavvufi terminolojinin altında yatan erginlemeye dayalı işlevsel yönleriyle ele alındığında, söz konusu iki sistemin, özlerinde taşıdıkları mitik kodlarla, birbirine paralel özellikler içerdiği görülmektedir. İhsan Oktay Anar'ın romanlarının“Kahramanın Sonsuz Yolculuğu”ve“seyr ü sülûk”aşamaları açısından incelendiği bu çalışmada, hem iki sisteme göre kahramanın yolculuğu karşılaştırılmış hem de eserlerinde postmodern özellikler bulunan bir yazarın tüm romanları ele alınarak yolculuk arketipinin günümüz“anlatı”sında nasıl görünebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The journey theme in the theory of“The Hero's Endless Journey”, which is a method of examining the existence of the journey archetype in literature, has been discussed on many examples from the oldest narratives to postmodern texts. According to this claim, the hero of each narrative passes through certain stages of initiation throughout the narrative, and the essence of these stages is based on archetypes, which are like archaic motifs of human memory.“Seyr ü sülûk”, which is systematized within the“silsile-i merâtib”and signifies the spiritual journey in Sufi literature, also has a commonality with the initiation stages of the“Hero's Endless Journey”. When“seyr ü sülûk”is considered with its functional aspects based on initiation underlying its religious-mystical terminology, it is seen that the two systems in question contain parallel features with the mythical codes they carry in their essence. In this study, in which İhsan Oktay Anar's novels are examined in terms of the stages of“Hero's Endless Journey”and“seyr ü sülûk”, both the two systems are compared and all the novels of a writer who writes with postmodern features are discussed and how the journey archetype can appear in today's“narrative”is shown.