The image of the Ottoman Turk through the eyes of nineteenth century British traveller Julia Pardoe
19. yüzyıl İngiliz seyyahı Julia Pardoe'nun gözünden Osmanlı Türk imgesi
- Tez No: 848497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ BARİN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: gezi edebiyatı, Julia Pardoe, Oryantalizm, kadın gezi yazarları, Osmanlı Türklerinin imgesi, travel literature, Julia Pardoe, Orientalism, women travel writers, image of the Ottoman Turks
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, on dokuzuncu yüzyıl İngiliz kadın gezi edebiyatı yazarı Julia Pardoe'un gözleriyle, özellikle 1836'da yazdığı The City of the Sultan and the Domestic Manners of Turks, in 1836 başlıklı seyahatnamesindeki Türk insanının imgesini analiz etmeyi amaçlamaktadır. On dokuzuncu yüzyıl, Doğu'ya yapılan seyahatlerin Avrupa'da daha önce olmadığı kadar popüler hale geldiği bir dönemdi. Bu dönem, özellikle Osmanlı Devleti toprakları olmak üzere Doğu ülkelerini ziyaret eden Batılı gezginler tarafından yazılmış birçok seyahatnamenin ortaya çıktığı bir dönem oldu. Bu nedenle gezi edebiyatı, diğer halkların Batı'da temsil edilmesi, Doğu-Batı ilişkileri ve Batılıların gözünden Doğu'nun, halkının ve kültürlerinin imgesi açısından Oryantalizm çalışmalarında önemli bir tür haline gelmiştir. Kadın gezginler, on dokuzuncu yüzyıl gezi edebiyatında, özellikle de harem gibi erkek gezginlerin erişemediği yerlere onlara has olan erişimleri ile büyük bir rol oynamışlardır. Bu nedenle, kadın gezginler, erkek gezginler tarafından oluşturulan hayali, cinselleştirilmiş ve Oryantalist imgeden farklı olarak, geldikleri ülkelerdeki okuyucularının gözünde Doğulu halkların yeni bir imgesinin oluşturulmasına katkıda bulundular. Bu gezginlerden biri olan Julia Pardoe, on dokuzuncu yüzyıl gezi edebiyatında yaygın olan Oryantalist söyleme meydan okuma ve onu yeniden şekillendirme konusunda belirgin bir rol oynamaktadır. Bu tez, Edward Said'in Oryantalizm teorisini kullanarak, Pardoe'nun Oryantalizm karşıtı yaklaşımını ve Türk halkını, kültürünü ve toplumunu nasıl tasvir ettiğini incelemektedir. Tez, Pardoe'nun anlatısındaki betimlemeleri ve yorumları ayrıntılı olarak inceleyerek, Pardoe'nun önceki seyahatnameler tarafından oluşturulan Türk ve Doğulu insanlar hakkındaki yanlış imgelemeleri düzeltme çabasıyla, Doğu'nun ve insanlarının daha doğru anlaşılmasına bilinçli bir çaba harcadığını ortaya koyar. Bu tez, Pardoe'nun gezi edebiyatındaki özgün rolünün ve Batı önyargılarına meydan okuma ve karşı-anlatısal bir perspektif sunma çabalarının anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the image of Turkish people through the eyes of a nineteenth-century British woman travel writer Julia Pardoe, specifically in her travel narrative The City of the Sultan and the Domestic Manners of Turks, in 1836. The nineteenth century was a period when travel to the East had become more popular than ever in Europe. This era saw many travel narratives written by Western travelers who visited Eastern countries, especially the Ottoman Empire. Therefore, travel literature has become an important genre in Orientalism studies in terms of its vast source of representations of the other, East-West relations, and the image of the East, its people, and culture through the eyes of Westerners. Women travelers have played an immense role in the genre of travel literature during the nineteenth century with their unique access to places in Eastern countries, such as the harem, where their male compatriots had no access to. Therefore, they contributed to the creation of a new image of Eastern people in the eyes of their readers back home, different from the imagined, sexualized, and Orientalist image created by male travelers. Julia Pardoe, as one of these travelers, has a distinctive role in challenging and reshaping the Orientalist discourse prevalent in nineteenth-century travel literature. Using Edward Said's theory of Orientalism, the thesis explores Pardoe's counter-Orientalist approach and her portrayal of Turkish people, culture, and society. The thesis evinces through a detailed examination of Pardoe's descriptions and comments in her narrative that Pardoe puts forth a conscious effort to correct the previous misconceptions about Turkish and Eastern people formed by other travel narratives, offering a more accurate understanding and positive perception of the East. This thesis contributes to the understanding of Pardoe's distinct role within travel literature and her efforts to present a more accurate and nuanced portrayal of the East, challenging Western prejudices and offering a counter-narrative perspective.