The role of innovation and sustainability in port logistics
Liman lojistiğinde inovasyon ve sürdürülebilirliğin rolü
  1. Tez No: 848757
  2. Yazar: BURHAN KAYIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Denizcilik, Ulaşım, İşletme, Marine, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik Odaklı İnovasyon, Liman Emisyonu, Paydaş Analizi, Gemiye Kıyıdan Elektrik Verilmesi, Dekarbonizasyon, Solar Enerji Potansiyeli, Sustainability Oriented Innovation, Port Emission, Stakeholder Analysis, Cold Ironing, Decarbonization, Solar Energy Potential
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 485
Özet
Ülkeler, işletmeler ve toplumlar hem kendilerini hem de dünyayı etkileyecek olumsuz etkiler yaşamaya başlayınca sürdürülebilirlik konusunda adım atmaya karar verdiler. Bu durumun ilk etkileri 1987 Brundtland Raporu'nda görülmüştür. Böylece sürdürülebilir kalkınma kavramı ilk kez uluslararası bir raporda yer almıştır. 2050 yılına kadar tüm sektörlerde sıfır emisyona ulaşma çabasıyla devletler üstü yapılar, Dünya Denizcilik Örgütü'nün tavsiye niteliğindeki bazı kararlarını uygulamaya koydu ve 2020 yılı itibarıyla gemiler bazı şartlarla %0,1 kükürt sınırına tabi tutuldu. Emisyon kısıtlamaları nedeniyle deniz taşımacılığı ve liman işletmeciliği alanında faaliyet gösteren işletmeler, hayatta kalabilmek ve rekabetçi olabilmek için inovasyon faaliyetlerini sürdürülebilirlik konularında kullanılabilecek yeteneklere dönüştürme çabalarına yönelmişlerdir. Önleyici yenilikler olarak ortaya çıkan bu sürdürülebilirlik yenilikleri, sürdürülebilirlik odaklı yenilikler (SOI) olarak adlandırılan faaliyet alanlarına dönüşmüştür. Liman yönetimlerinin uluslararası ortamda çok paydaşlı bir yapıyla faaliyet gösterdiği göz önüne alındığında, limanlardaki SOI faaliyetleri için paydaş ilişkileri ve paydaş yönetimi önem kazanmıştır. Tüm bunların ışığında, bu tezde paydaş belirleme ve öne çıkma teorisi ile sürdürülebilirlik odaklı inovasyon yaklaşımları dikkate alınarak Borusan Limanı için bir örnek olay çalışması yapılmıştır. İlk olarak limanın operasyonel ve SOI faaliyetlerine ilişkin bir paydaş analizi yapılmıştır. Limanın operasyonel faaliyetleri ve SOI faaliyetleri ile ilgili olarak paydaşlar arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. İkinci olarak, limanın SOI faaliyetlerinin emisyon oluşumuna etkisi emisyon hesaplaması ile belirlenmiştir. Artan elleçlemeye rağmen limanın emisyon verimliliğinde önemli bir iyileşme olduğu tespit edilmiştir. Üçüncü olarak Borusan Limanı'nın SOI modeli oluşturulmuştur. Seçilen üç SOI uygulaması, gömülü teori aracılığıyla değerlendirilmiştir. Üç analizdeki tüm bu bulgulara göre, Borusan Limanı'nın operasyonel ve ticari faaliyetleri ve SOI faaliyetleri paydaşların yapısını dikkate almaktadır.
Özet (Çeviri)
When countries, businesses and societies began to experience negative effects that would affect both themselves and the world, they decided to take steps towards sustainability. The first effects of this situation have been seen in the 1987 Brundtland Report. So, the concept of sustainable development has been included in an international report for the first time. With an effort to achieve zero emissions in all the sectors by 2050, Supra-state structures have implemented some advisory decisions of the World Maritime Organization, and as of 2020, ships have been subject to a 0.1% sulfur limit with some condition.Due to emission restrictions, businesses operating in the field of maritime transportation and port management have turned to the efforts to transform their innovation activities into capabilities that can be used in sustainability issues in order to survive and be competitive. These sustainability innovations, which emerged as preventive innovations, have turned into areas of activity called sustainability-oriented innovations (SOI). Considering that port management operates with a multi-stakeholder structure in the international environment, stakeholder relations and stakeholder management have become important for SOI activities in ports. In the light of all these, a case study has been conducted for Borusan Port in this dissertation by considering the stakeholder identification and salience theory and sustainability-oriented innovation approaches. Firstly, a stakeholder analysis has been conducted related to port's operational and SOI activities. There are serious differences between the stakeholders related to the operational and SOI activities of the port. Secondly, the effect of the SOI activities of the port on emission formation has been determined by emission calculation. It has been found that a significant improvement in the emission efficiency of the port despite the increased handling. Thirdly, the SOI model of Borusan Port has been established. Three selected SOI applications have been evaluated through grounded theory. According to all these findings in the three analyses, Borusan Port's operational and trade activities and SOI activities takes into account its stakeholder structure.