Yapay uydular ve yörüngeleri
Artificial satellites and their orbits
  1. Tez No: 848801
  2. Yazar: FATİH DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LÜTFİ DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Uydular, Uzay Tarihi, Uydu Yörüngeleri, Yörünge Türleri, Uyduların Kullanım Alanları, Yörüngelerin Avantaj ve Dezavantajları, Uydu Ömrü, Yörünge Mekaniği, Yörüngeyi Bozucu Etkiler, Artificial Satellite, Space History, Satellite Orbits, Orbit Types, Utility of Satellites, Advantages and Disadvantages of Orbits, Lifespan of Satellites, Orbital Mechanics, Perturbations on Orbit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Geniş bir yelpazedeki literatür taramasına dayanan bu çalışma, öncelikle konu ile ilgili bir derleme ve genel bilgi kaynağı niteliği taşımaktadır. Bu tez kapsamında yapay uydular ve yörüngelerine dair genel kapsamlı bir araştırma sunulacaktır. İlk bölümde, geçmişi yarım asırdan yalnızca biraz fazla olan uzay çağına geçiş serüveni; astronomi, havacılık ve uzay bağlamında ele alınarak uzay tarihinin bir özeti çıkarılmıştır. Devamında yapay uydular ve türleri ile ilgili çeşitli bilgiler aktarılmıştır. Uyduların kullanım alanları üzerinde genişçe durulmuş olup uzay ortamının etkisi ve uydu ömrünün bağlı olduğu faktörler irdelenmiştir. Tezde temel yörünge bilgilerine ek olarak uzay sınırı tanımlanarak yörünge türlerinin sınıflandırması yapılmış ve bu yörüngelerin avantaj ve dezavantajları tartışılmıştır. Son bölümde ise yörünge mekaniği çalışılarak yörüngeden hız hesabı, yörünge tayini ve yörüngeyi bozucu etkiler konuları anlatılmıştır. Ülkemizde uzay çalışmalarıyla ilgili genel bilgi kaynağı yetersizliği nedeniyle konuyu genel olarak ele alan bu çalışmanın alandaki önemli bir boşluğu doldurması ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which is based on a wide ranged literature review, serves primarily as a compilation and general source of information on the subject. Within the scope of this thesis, a general comprehensive research on artificial satellites and their orbits will be presented. In the first part, a summary of space history is made by considering the adventure of transition to the space age, which is just over half a century old, within the context of astronomy, aviation and space. Following this, various information about artificial satellites and their types is provided. The usage areas of satellites are extensively discussed, and the effect of the space environment and the factors on which satellite life depends are examined. In addition to basic orbit information, in the thesis, the boundary of space is defined, orbit types are classified and the advantages and disadvantages of these orbits are discussed. In the last chapter, orbital mechanics is studied and orbital velocity calculation, orbital determination and orbital perturbation effects are discussed. Due to the lack of general sources of information regarding space studies in our country, it is hoped that this study, which deals with the subject in general, will fill an important gap in the field.