Nasihatü'l-İhvan (Abdullah bin Ömer) (Metin-inceleme-dizin)
Nasihatü'l-İhvan (Abdullah bin Ömer): Text- analysis-index
- Tez No: 848827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nasihat-name, Eski Anadolu Türkçesi, Nasihatü'l-İhvan, Counsel text, Old Anatolian Turkish, Nasihatü'l-Ihvan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
İnsanlık tarihi boyunca doğru yolu göstermek, iyiliği teşvik etmek, kötülükten uzaklaştırmak gibi konular hakkında insanlara nasihatler edilmiş, öğütler verilmiştir. Bu çalışmada nasihat-name türünde yazılan Nasihatü'l-İhvan adlı eserin [1b-60a] varakları transkribe edilmiş, ses ve şekil özellikleri bakımından incelenmiştir. Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait bu eserde dinî-İslami konulu nasihatler yer almaktadır. Anlatılan konular yer yer ayet ve hadisler ile desteklenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazma eserler, nasihatnameler anlatılmıştır. İkinci bölümde metnin yazım özellikleri açıklanmış ve dil incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde transkripsiyon alfabesiyle latin harflerine aktarılan metin verilmiştir. Dördüncü bölümde de metnin gramatikal dizini yapılmış olup eserin tıpkıbasımına da çalışmanın sonunda yer verilmesiyle birlikte tamamlanmıştır. Eser, üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar ve incelemeler sonrası ortaya çıkan sonuçlarla beraber, yazıldığı dönemin başta dili olmak üzere çeşitli yönleriyle aydınlatılması ve bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sağlayabilmesi amacıyla bilim dünyasına sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout history of humanity, people have been given advice on issues such as showing the right path, encouraging goodness, and keeping away from evil. In this study, the folios of the work named Nasihatü'l-İhvan [1b-60a], written in the nasihat-name/counsel text genre, were transcribed and examined in terms of sound and form features. This work, belonging to the Old Anatolian Turkish period, contains religious-Islamic advice. The topics described are supported by verses and hadiths in places. The study consists of four parts. In the first chapter, manuscripts and nasihat-name/counsel texts are explained. In the second chapter, the writing features of the text are explained and the language analysis is performed. In the third chapter, the text transferred to Latin letters using the transcription alphabet is given. In the fourth chapter, the grammatical index of the text was made and thus it was completed by presenting the facsimile of the work at the end of the study. The work was presented to the scientific world, together with the results of various researches and examinations carried out on it in order to shed light on various aspects, especially the language of the period in which it was written, and to contribute to the studies to be carried out in this field.