Gaziantep ve Yeni Gaziantep gazetelerinin İkinci Dünya Savaşı'na bakışı (1939-1945)
The perspective of Gaziantep and New Gaziantep newspapers on the Second World War (1939-1945)
- Tez No: 848834
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ÜNÜVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Türkiye, Gaziantep, gazete, Second World War, Türkiye, Gaziantep, newspaper
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İkinci Dünya Savaşı, 1939-1945 yılları arasında yaşanmış ve sonuçları itibariyle yıkıcı bir savaş olmuştur. Dünyada maddi ve manevi büyük kayıplara yol açan savaşa, dönemin büyük güçleri başta olmak üzere çok sayıda devlet katılmıştır. Savaş Avrupa'da başlamış, daha sonra dünyanın diğer bölgelerine yayılmıştır. Türkiye savaşa fiilen girmemiş ancak savaş yılları boyunca siyasi ve ekonomik bakımdan güç durumlarla karşılaşmıştır. Türkiye'nin savaşa girmesi için 1939-1942 yılları arasında Mihver Devletler, 1943-1945 yılları arasında Müttefik Devletler baskı uygulamıştır. Türkiye her ne kadar savaş dışı kalsa da ekonomik bakımdan oldukça olumsuz etkilenmiştir. 1939-1945 yılları arasındaki hükûmetler, çıkardıkları kanunlarla ve aldığı tedbirlerle savaşın ülkemizde doğurduğu sıkıntıları azaltmaya çalışmışlardır. Bu çalışmada II. Dünya Savaşı'nın Gaziantep özelinde değerlendirilmesi yapılmış olup Gaziantep ve Yeni Gaziantep gazetelerinin savaş yıllarında yayımlanan sayıları incelenmiştir. Gaziantep ve Yeni Gaziantep gazetelerinde savaşın gidişatına yönelik haberlere genişçe yer ayrılmıştır. Savaşın etkisiyle Türkiye özelinde Gaziantep'te görülen sıkıntılar gazetelere yansımıştır. Bu sıkıntılara karşın alınan tedbirlerin ve yapılan yardımların da haberlerine gazetelerde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
II. World War took place between 1939 and 1945 and was a devastating war in terms of its results. Many states, especially the great powers of the period, participated in the war, which caused great material and moral losses in the world. The war started in Europe and then spread to other parts of the world. Turkey did not actually enter the war, but faced difficult political and economic situations during the war years. The Axis Powers put pressure on Turkey to enter the war between 1939 and 1942, and the Allied Powers put pressure on it between 1943 and 1945. Even though Turkey remained out of the war, it was negatively affected economically. The governments between 1939 and 1945 tried to reduce the problems caused by the war in our country with the laws they passed and the measures they took. In this study II. The World War II was evaluated specifically for Gaziantep, and the issues of Gaziantep and Yeni Gaziantep newspapers published during the war years were examined. Gaziantep and Yeni Gaziantep newspapers devoted extensive space to news about the course of the war. The problems seen in Gaziantep, especially in Türkiye, due to the effect of the war, were reflected in the newspapers. News of the measures taken and the aid provided against these difficulties were also included in the newspapers.