The prospect and initiative policies on renewable energy:Stand-alone solar led smart street lighting for rural regions in Libya
Yenilenebilir enerji ile ilgili gelişim ve girişim politikaları: Libya'da kırsal bölgeler için bağımsız güneş enerjili led akıllı sokak aydınlatma
  1. Tez No: 848901
  2. Yazar: ABDALBARI AHMED S ALNAGASA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN BÜRKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız akıllı sokak aydınlatması, katlanabilir hepsi bir arada güneş enerjili LED sokak aydınlatma, yenilenebilir enerji politikaları, Libya, Stand-alone smart street lighting, foldable all-in-one solar LED street, renewable energy policies, Libya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Libya elektrik açısından tamamen fosil yakıtlara güvenmektedir. Doğal gaza bağımlılığın artmasıyla birlikte enerji talebinin de artması ve bunun da CO2 emisyonlarında artışa neden olması beklenmektedir. Gezegende yaklaşık 300 milyon sokak lambası bulunmaktadır ve bunlar her yıl 100 milyon ton CO2 yayarak küresel ısınmaya katkıda bulunmaktadır. Libya, Afrika ülkeleri arasında en yüksek CO2 emisyonuna sahip ülke durumundadır. Libya, enerji ihtiyacını karşılamak için alternatif enerji kaynaklarını benimseyerek karbon emisyonlarını ve fosil yakıt kullanımını azaltmalıdır. Ülkenin artan elektrik talebini karşılamak için başta güneş fotovoltaik olmak üzere temiz enerji kaynaklarının sayısının artırması gerekmektedir. Libya'daki elektrik kesintisine önerilen çözümlerden biri, sokak ışıklarını şebekeden ayırmak için LED lambalı bağımsız bir akıllı sokak aydınlatma sistemi teknolojisinin kullanılmasını içermektedir. Bu tez, Libya'daki kırsal bölgelerin sokak aydınlatmasında güneş enerjili akıllı sokak aydınlatma teknolojisinin kullanılmasının etkinliğini değerlendirmektedir. Akıllı güneş enerjili sokak aydınlatmasının sağlayabileceği enerji tüketimini ve maliyet tasarruflarını incelemekte ve bir örnek çalışma alanında projenin maliyetini ve geri ödeme süresini belirlemektedir. Proje, 9 yıllık geri ödeme süresi ve 25 yılda toplam 2.999.559 $ kar ile yıllık 8.475,84 MW enerji tasarrufu sağlayabilecektir. Libya'nın batı-güney bölgesinin kırsal kesimlerinde 98,1 km'lik bir alanı kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Libya relies entirely on fossil fuels for electricity. With increasing dependence on natural gas, energy demand is expected to rise, causing an increase in CO2 emissions. About 300 million streetlights are on the planet, emitting 100 million tons of CO2 each year, contributing to global warming. Libya has the highest CO2 emissions among African countries. Libya must reduce carbon emissions and fossil fuel use by adopting alternative energy sources to meet its energy needs. The country should increase the number of clean energy sources, particularly solar photovoltaic, to meet the growing demand for electricity. One proposed solution to the power shortage in Libya involves using a stand-alone smart street lighting system technology with LED lamps to separate street lights from the grid. This thesis evaluates the effectiveness of using solar smart street lighting technology for rural regions' street lighting in Libya. It examines the energy consumption and cost savings that smart solar street lighting can provide and determines the project's cost in a case study area and the payback period. The project could save 8,475.84 MW of energy annually, with a 9-year payback period and a total profit of $2,999,559 over 25 years. It covers 98.1 km in rural areas of the Libyan western-south region.