Estetik müdahalelerde sağlık personelinin hukuki sorumluluğu
Legal responsibility of health personnel in aesthetic interventions
  1. Tez No: 848929
  2. Yazar: FATMA DİLARA TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL CANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik Amaçlı Tıbbi Müdahale, Güzellik Merkezi, Güzellik Salonu, Hekimlik Sözleşmesi, Beauty Center, Beauty Saloon, Medical Contract, Medical Intervention for Aesthetic Purposes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsanlık tarihi boyunca, insanlar güzelleşme ihtiyaçları için birtakım yöntemlere başvurmuşlardır. Güzellik, bir değer yargısı olarak ortaya çıkmış olup güzel olma kaygısının sonucu olarak gün geçtikçe karşımıza bir bilim dalı olan estetiğin konusu şeklinde çıkmıştır. Son yıllarda modern hayat ile birlikte toplumların estetik anlayışları da değişmiş, refah seviyesinin de artmasıyla beraber insanlar estetiğe daha fazla bütçe ayırmaya başlamıştır. Tıp teknolojisinde yaşanan gelişmelerle birlikte maliyetlerin azalmasıyla söz konusu işlemlere ulaşılabilirlik artmış, bu da estetik ve güzellik sektörünün gün geçtikçe büyümesine yol açmıştır. Bu büyüme ile birlikte, estetik ve güzelleşme ile ilgili hukuki sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Estetik müdahaleler ülkemizde bu kadar yaygın uygulama alanı bulmasına rağmen hekim hasta ilişkisine dair özel bir mevzuat bulunmamaktadır. Güzellik sektörünün gelişimiyle beraber her ne kadar estetik müdahalelere ulaşım kolaylaşmış ve maliyet azalmış olsa da, aynı zamanda nitelikli estetik müdahale yaptırma ihtimali azalmaya başlamıştır. Bu kolaylaşma ile birlikte aslında estetik müdahale gerçekleştirme ehliyeti bulunmayan kişiler tarafından da estetik müdahale gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Hekim olmayan kişiler tarafından yapılan bu işlemler sonucunda hastaların hayati tehlikesine kadar ulaşan ciddi komplikasyonlar gelişebilmektedir. Tüm bu sebeplerle estetik ve güzellik uygulamalarını kimlerin yapabileceği, bu işlemlerin nerelerde yapılabileceği, işlem standartlarının belirlenmesi gerekliliği doğmuştur. Çalışma kapsamında sağlık personelinin hukuki sorumluluğu incelenecek, estetik müdahalelerin hangi kuruluşlarda hangi yetkililer tarafından yapılabileceği mevzuat değişiklikleri ile birlikte irdelenecektir. Bu tez çalışması, TÜBİTAK 2210-A Yurt İçi Genel Yüksek Lisans Burs Programı desteği ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, they have resorted to caring for people's beautification needs. Beauty emerged as a value judgment, and as a result of the concern to be beautiful, it took the form of an extended residence, a science that is hidden throughout the day. In recent years, the aesthetic understanding of societies has also changed with modern life, and with the end of the refinery, people have started to allocate more budget to aesthetics. With the developments in medical technology, the use of costs has led to the accessibility of these processes, which has led to day-buyers in terms of aesthetics and beauty. With this growth, legal problems related to aesthetics and beautification began to emerge. Although the data on aesthetic interventions find such a widespread application area, there is a special legislation regarding the doctor-patient relationship. With the development of the beauty center, although access to aesthetic interventions has been easily structured and costs have decreased, it has also begun to reduce the possibility of maintaining structural aesthetic intervention. With this facilitation, aesthetic intervention is also performed by people who have the capacity to perform aesthetic interventions in practice. As a result of these procedures performed by non-physicians, serious complications can develop until the life- threatening of the patients. For all these reasons, it is necessary to determine the aesthetic and beauty applications on whom, where this use can be made, and the process standards. Within the scope of the study, the legal protection of health personnel will be examined, and the skeletal case will be examined in which institutions and by which institutions. This thesis has been written with the support of TÜBİTAK 2210-A General Domestic Graduate Scholarship Program.