Analyzing the return and volatility spillovers between green bond and carbon, renewable and non-renewable energy markets
Yeşil tahvil piyasası ile karbon, yenilenebilir ve yenilenemez enerji piyasaları arasındaki getiri ve volatilite yayılması üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 848939
  2. Yazar: İREM ÇITAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN VARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil tahvil, karbon piyasası, yenilenebilir enerji, yenilenemez enerji, volatilite yayılması, Green bond, carbon market, renewable energy, non – renewable energy, volatility spillovers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İklim krizi endişeleri nedeniyle enerji dönüşümü ve enerji verimliliği hükümetler, kamu kurumları ve özel kuruluşlar için çok önemli bir alan halini almıştır. Sürdürülebilir ve piyasa odaklı mekanizmalar sağlamak için“yeşil finansman”terimi hem finans akademisyenleri hem de uygulayıcılar arasında artan bir ilgiye sahip olmuştur. Artan çalışmalar sayesinde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde piyasaya yönelik çeşitli araçlar ortaya çıkmakta ve uygulanmaktadır. Yeşil finans çalışmalarının sonuçlarından biri olan“yeşil tahvil”2007 yılında piyasaya sunulmuş olup hükümet, kuruluşlar ve yatırımcılar nezdindeki farkındalığın ve ilginin artmasıyla birlikte yeşil tahvilin pazar büyüklüğü de giderek büyümektedir. Bu nedenle bu çalışma, yeşil tahvil ile diğer enerji piyasaları (karbon, yenilenebilir ve yenilenemez enerji) arasındaki 07.11.2018 – 30.10.2023 tarihleri arasındaki volatilite yayılımını VAR-GARCH-BEKK yaklaşımıyla analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ampirik sonuçlar, yeşil tahvil ile karbon, yenilenebilir ve yenilenemez enerji piyasaları arasında volatilite yayılma etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the climate crisis concerns, energy transition and energy efficiency has emerged as a crucial field for governments, public and private organizations. To provide a sustainable and market-oriented mechanisms, the term“green finance”has had a flourishing interest among both scholars and practicians. Thanks to growing studies, various market-oriented instruments are emerged and implemented both developed and developing countries. One of the outcomes of green finance studies, the“green bond”has introduced to the market in 2007, and the market size of the green bond is growing since with the increasing awareness and interest among government, organizations and investors. Thereof, this study aims to analyze the volatility spillovers between green bond and other energy markets, namely carbon, renewable and non-renewable energy between November 7th, 2018, to November 30th, 2023, totaling a number of 1198 observations with a VAR-GARCH-BEKK approach. The empirical results indicate that there are volatility spillover effects between green bond and carbon, renewable and non-renewable energy markets.